Menumenuclose

Wat zijn hybride zonnepanelen?

Wat zijn hybride zonnepanelen?

Hybride zonnepanelen zijn een combinatie van panelen en een zonneboiler in één. Ze worden ook wel PVT-collectoren genoemd. Met een hybride zonnepaneel wek je tegelijkertijd stroom én warmte voor warm water op. Eigenlijk een ideale combinatie. Een hybride zonnepaneel produceert ook warmte. Daarmee haalt hij warmte uit het paneel. De temperatuur van het paneel daalt, waardoor het hybride paneel een hogere stroomopbrengst heeft dan een gewoon zonnepaneel.

De keuze uit 2 soorten hybride zonnepanelen

Als eerste kunt u kiezen voor PVT panelen. Dit zijn zonnepanelen met daarachter een buizenstelsel van koperen leidingen. Het belangrijkste doel van deze panelen is het opwekken van stroom. Ideaal als u bijvoorbeeld vloerverwarming of een warmtepomp heeft.

Daarnaast kunt u ook kiezen voor PVT collectoren. Hier ligt de nadruk juist het verkrijgen van warmte. Wanneer u centrale verwarming heeft is de warmtevraag hoger en kan dit een goede oplossing zijn.

Hybride zonnepanelen: mooi op uw dak!

Wanneer u overweegt om zowel zonnepanelen als een zonneboiler aan te schaffen, is een hybride systeem een goede overweging. Omdat u maar 1 type systeem op uw dak krijgt, ziet dit er op uw dak veel strakker uit. U heeft met hybride zonnepanelen een kleiner dakoppervlak nodig om zowel stroom als warmte voor warm water op te wekken. Dit komt omdat de zonnecollector voor warmte als het ware in het zonnepaneel is verwerkt.

De kosten van hybride zonnepanelen

De technologie van hybride zonnepanelen is nog vrij nieuw. Daarom zijn de kosten ook nog hoger dan wanneer u normale zonnepanelen en een zonneboiler aanschaft. Houd er rekening mee dat de kosten ongeveer 1,5 keer hoger liggen dan bij de aanschaf van reguliere zonnepanelen. Heeft u een kleiner dak én vindt u het belangrijk dat het er bij mooi uitziet, dan kunnen hybride zonnepanelen een goede overweging zijn.

Ontvang ons gratis Zonnepanelen Magazine

Wilt u graag nog wat meer weten over zonnepanelen? Download dan ons gratis Zonnepanelen Magazine. Hierin leest u meer over wanneer uw dak geschikt is en hoeveel panelen u mogelijk nodig hebt. Verder leggen wij u uit welke kosten met zonnepanelen gemoeid zijn én natuurlijk wat ze u opleveren.

E-mailadres *
*