Menumenuclose

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Overweegt u zonnepanelen aan te schaffen, maar weet u niet zeker of uw dak geschikt is? Heel veel daken in Nederland zijn geschikt voor zonnepanelen, maar er zijn wel een aantal zaken om rekening mee te houden om de terugverdientijd zo kort mogelijk te houden.

Op deze pagina ziet u een beknopt overzicht van zaken waar rekening mee gehouden moet worden bij het kiezen voor zonnepanelen met betrekking tot uw dak. De oriëntatie van het dak ten opzichte van het zuiden, de hellingshoek en schaduwen rondom uw dak zijn allemaal belangrijk om rekening mee te houden.

Oriëntatie van uw dak ten opzicht van het zuiden

De optimale oriëntatie van een dak voor zonnepanelen is gericht naar het zuiden. Maar ook wanneer een dak niet helemaal naar het zuiden staat, zijn zonnepanelen een goede investering. Ook daken die zuidoost of zuidwest georiënteerd zijn, zijn zeer geschikt.

De stand van uw dak is terug te vinden op de bouwtekeningen van uw huis. Makkelijker is om op Google Maps te kijken of het kompas op uw telefoon te gebruiken.

Hellingshoek

De dakhelling is mede bepalend voor de opbrengst van uw zonnepanelen. Wanneer uw dak meer naar het oosten of westen georiënteerd is, is een vlakkere dakhelling gunstiger. Wanneer uw dak op het oosten of westen georiënteerd is met een dakhelling van 40 graden, kunt u nog steeds 80% opbrengst halen. In andere gevallen is over het algemeen een hellingshoek van 35 graden ideaal.

Schaduwen

Schaduwen die op het dak vallen kunnen de opbrengst van uw zonnepanelen omlaag brengen. Heeft u bijvoorbeeld een grote boom voor uw huis staan? Probeer de panelen dan om het schaduwgebied heen te leggen. Zonnepanelen staan namelijk met elkaar in verbinding. Wanneer er één of meerdere panelen (deels) in de schaduw liggen en daarom minder opbrengen, brengen alle panelen uit dezelfde serie minder op.

Wanneer het niet te voorkomen is om panelen deels in de schaduw te leggen, kunt u gebruik maken van optimizers. Hiermee zijn de panelen niet meer in series aan elkaar verbonden, maar heeft ieder paneel zijn eigen speciale omvormer. Zo kunnen de panelen elkaar niet meer beïnvloeden.

Houd rekening met het volgende wanneer u de impact van de schaduwen op uw dak wilt bepalen:
  • 70% van de dagelijkse opwekking vindt plaats tussen 11.00 en 16.00 uur. Dit betekent dat een streep schaduw vroeg in de ochtend of laat op de middag een minder negatief effect heeft dan een streep schaduw midden op de dag. 
  • 80% van de jaarlijkse opwekking vindt plaats tussen begin maart en eind september. Dit betekent dat schaduw door de laaghangende zon in de herfst- en wintermaanden een minder negatief effect heeft dan schaduw in de lente- en zomermaanden.

closeDeze website maakt gebruikt van cookiesCookies accepteren