Menumenuclose

Brand zonnepanelen

Zonnepanelen en het risico op brand door oververhitting

Oververhitting en het risico op brand bij zonnepanelen, dat is een beeld dat we liever niet zien. Laten we beginnen met een geruststelling: brand door zonnepanelen komt heel weinig voor. En de situaties die ontstaan kunnen we samen voorkomen. Het allerbelangrijkste is uw keuze voor een vakbekwaam bedrijf dat u adviseert en de panelen op uw dak plaatst. Daarnaast is het natuurlijk verstandig zelf ook goed om te gaan met het systeem.

Zorg voor een gecertificeerde installateur

Voor zonnepanelen bestaan Europese kwaliteitsnormen waar ze aan moeten voldoen om verkocht te mogen worden. Zonnepanelen die in Nederland verkocht worden, voldoen aan deze kwaliteitsnormen. Het belangrijkste zijn de kwaliteitsnormen en eisen die gelden rondom de installatie van de zonnepanelen. ENGIE werkt voor de verkoop en installatie samen met Sungevity. Zij werken alleen samen met vakbekwame, gecertificeerde installateurs. Veiligheid en kwaliteit zijn zeer belangrijk.

Deze fouten worden nog wel eens gemaakt bij de installatie van zonnepanelen

Veel voorkomende fouten zijn bijvoorbeeld:

  • Onvoldoende ballast (bij zonnepanelen op platte daken); 
  • Het plaatsen van omvormers in een te kleine, te vochtige of te warme ruimte; 
  • Het aansluiten van een omvormer die niet geschikt is voor de installatie.

Het komt ook voor dat er onder de panelen te weinig ruimte overblijft, waardoor ze hun warmte niet goed kwijt kunnen. Dit komt vaak voor bij 'indak panelen’. Dit zijn zonnepanelen die in het dak geïntegreerd worden. Als deze niet goed geïnstalleerd worden, kunnen ze brand veroorzaken.

Ga zelf verstandig om met het systeem

U kunt zelf ook iets doen. Het is heel belangrijk dat u zelf veilig omgaat met het systeem:

  • Let bijvoorbeeld op de ruimte rond de omvormer. De omvormer moet altijd voldoende vrije ruimte hebben voor de ventilatie.
  • De omvormer moet zijn warmte kwijt kunnen. Dek deze dus niet af, of zet er geen spullen tegenaan.
  • Ook de bekabeling moet veilig zijn. Zorg ervoor dat kinderen of huisdieren er niet bij kunnen. Zorg dat ze netjes zijn weggewerkt. Een vakbekwame installateur zal dit netjes voor u doen.
  • Tenslotte is het belangrijk om bij uw eigen verzekering aan te geven dat u zonnepanelen op uw dak heeft. Zo hebben ze daar ook de meest actuele informatie over uw situatie.

Tip: check bij uw eigen verzekering ook even of u verzekerd bent voor brand of andere schade aan of door uw zonnepanelen.