Menumenuclose

Een accu voor zonnepanelen: interessant of niet?

Een accu voor zonnepanelen: interessant of niet?

Is een accu voor zonnepanelen interessant? Die vraag krijgen we steeds vaker. In een accu voor zonnepanelen kunt u uw opgewekte stroom opslaan, om dit op een later moment te gebruiken.

Met zonnepanelen wekt u uw eigen stroom op. Doordat u de opgewekte stroom niet hoeft af te nemen bij uw energieleverancier, bespaart u op uw energierekening. Het ‘probleem’ met zonne-energie is alleen dat deze hun stroom overdag opwekken, terwijl veel mensen ’s avonds de meeste energie gebruiken. De vaatwasser die ’s avonds aangaat, de tv die aanstaat of misschien na het werk nog even snel een wasje draaien. Een thuisaccu kan dan uitkomst bieden.

Tip: Ontdek of uw dak geschikt is voor zonnepanelen met onze DakScan

Stroom terugleveren aan het net

In Nederland kennen we de salderingsregeling. Met de salderingsregeling is het mogelijk om zelf opgewekte stroom terug te leveren aan het net. Dit wordt dan verrekend met de stroom die u ’s avonds verbruikt. Een accu is in deze situatie financieel gezien niet interessant. Het is alleen maar een extra kostenpost, die zolang u uw stroom tegen het leveringstarief terug kunt leveren aan het net, niets oplevert. Leveren uw zonnepanelen meer op dan u verbruikt? Dan krijgt u een terugleververgoeding.

Salderingsregeling 2023

Nu is de overheid al een tijd in overleg om de salderingsregeling af te bouwen. Zonnepanelen zijn de laatste jaren sterk in prijs gedaald, waardoor zonnepanelen ook zonder de salderingsregeling een interessante investering zijn, die u vaak al binnen 8 jaar terugverdient. Dit blijft ook het streven na het afbouwen van de salderingsregeling.

Het lijkt er nu op dat het afbouwen van de salderingsregeling begint in 2023. Vanaf 2023 is het dus niet meer mogelijk om ál uw opgewekte stroom tegen leveringstarief aan het net terug te leveren. Per jaar wordt de salderingsregeling verder afgebouwd en vervangen door een terugleversubsidie.
Wanneer salderen niet meer mogelijk is, wordt een accu ook financieel interessant. Het is zonde om zelf opgewekte stroom tegen een lagere prijs aan het net te ‘verkopen’ om vervolgens ’s avond tegen een hogere prijs stroom bij uw energieleverancier te kopen. In een accu kunt u uw opgewekte stroom opslaan en bijvoorbeeld ’s avonds gebruiken.

Waarom wel ‘nu al’ investeren in een accu?

Toch zijn er ook mensen die nu al investeren in een accu voor zonnepanelen. Bijvoorbeeld omdat ze streven naar onafhankelijkheid. Met een thuisaccu is de tussenkomst van een energieleverancier in de meeste maanden niet meer nodig. Toch is het in Nederland helaas niet makkelijk om als huishouden geheel onafhankelijk te worden, omdat de zon daar ’s winters niet genoeg voor schijnt en thuisaccu’s te klein zijn om voor meerdere weken aan stroom op te slaan.

Ontvang ons gratis Zonnepanelen Magazine

Wilt u graag nog wat meer weten over zonnepanelen? Download dan ons gratis Zonnepanelen Magazine. Hierin leest u meer over wanneer uw dak geschikt is en hoeveel panelen u mogelijk nodig hebt. Verder leggen wij u uit welke kosten met zonnepanelen gemoeid zijn én natuurlijk wat ze u opleveren.

E-mailadres *
*