Menumenuclose

Zonnepanelen installeren, hoe werkt dit nu?

U heeft zonnepanelen aangeschaft, maar wat gebeurt er allemaal op de dag van installatie? Bij de installatie hoeft u in principe niks te doen, de installateurs regelen alles.

Toch is het wel fijn dat u weet wat er allemaal gaat gebeuren en waar u rekening mee moet houden, zodat de installatie soepel en snel verloopt. We nemen u daarom graag mee door de dag van de installatie van uw zonnepanelen.

Alle werkzaamheden op een rijtje

Bij de installatie van zonnepanelen moet u aan meer denken dan alleen de panelen op het dak leggen. De volgende werkzaamheden zullen door vakkundige VCA-gecertificeerde installateurs worden uitgevoerd:

Werkzaamheden binnen:

Werkzaamheden buiten:

De voorbereiding

Vooraf heeft onze adviseur van Sungevity uitgebreid het proces van installeren met u doorgenomen. Bij aankomst is het fijn als de installateur voor de deur kan parkeren en er rondom het huis genoeg ruimte is om een steiger of verhuislift te kunnen opzetten. En in huis werkt het wel zo prettig als hij makkelijk bij de meterkast en op zolder kan komen. Dit is nodig om de bedrading netjes te kunnen wegwerken.

De installatie

Doorgaans is de installateur om 7.30 bij u. Ze komen altijd in tweetallen. Als eerste gaan de installateurs alles opbouwen zodat ze eenvoudig op het dak de zonnepanelen kunnen installeren. Vervolgens worden de rails geïnstalleerd waarop de zonnepanelen gemonteerd worden en daarna worden alle kabels aangebracht. De kabels worden vervolgens netjes door het dak weggewerkt. De omvormer wordt geplaatst op een plek die met u is afgestemd. De omvormer is een soort elektriciteitsmeter, ongeveer net zo groot als een schoenendoos. Deze omvormer zorgt ervoor dat alle opgewekte stroom in het stroomnet terecht komt. De kabels die hiervoor getrokken moeten worden, zijn netjes weggewerkt door een pijpje van het dak naar de meterkast.

De oplevering

Bij het installeren van zonnepanelen blijft er gelukkig niet veel rommel over. Het enige dat overblijft is het verpakkingsmateriaal, plastic en karton van de omvormer. Het zou fijn zijn als dit bij u weggegooid kan worden zodat alles netjes achterblijft. Verder wil de installateur graag na afloop van de installatie nog alles persoonlijk met u doorspreken. Het zou fijn zijn als er dan iemand aanwezig kan zijn.