Menumenuclose

Zonnepanelen reinigen

Een optimaal rendement behalen door middel van het reinigen van uw zonnepanelen? Gereinigde zonnepanelen wekken meer stroom op doordat ze meer zonlicht vangen. Uw zonnepanelen hebben een zelfreinigende coating. Toch is een regenbui niet altijd voldoende. Controleer regelmatig of uw zonnepanelen na een regenbui voldoende gereinigd zijn en of er in de onderste rij zonnecellen geen vuil is opgehoopt door die regenbui.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Wanneer moeten zonnepanelen worden gereinigd?

U hoeft natuurlijk niet elke week het dak op. Ongeveer 1 keer per jaar uw zonnepanelen reinigen zorgt al voor een verhoogd rendement. De meeste zonne-uren zijn in mei, juni en juli. Daarom is het goed om in het begin van de lente uw zonnepanelen te (laten) reinigen. Doe dit het liefst op een bewolkte dag, ‘s ochtends of ‘s avonds zodat uw zonnepanelen niet te snel opdrogen en er vlekken achterblijven. Ook wanneer u al voldoende energie opwekt voor uw eigen gebruik is het altijd gunstig om meer op te wekken. De rekensom die hierbij wordt gemaakt heet salderen.

Zelf uw zonnepanelen reinigen?

Echter is het wel afhankelijk van uw situatie hoeveel het oplevert als u uw zonnepanelen professioneel laat reinigen ten opzichte van de kosten hiervan. Wanneer u vlakbij een fabriek, autosnelweg of akker woont is het verstandig om de zonnepanelen te onderhouden. In dit geval zal het reinigen aanzienlijk effect hebben op de opbrengsten. Natuurlijk kunt u het ook zelf doen! Zorg er dan wel voor dat u de zonnepanelen niet beschadigt en veilig te werk gaat. Gebruik een zachte borstel of spons en kraanwater. Zorg ook voor valbeveiliging en een uitgeschakeld systeem als u zelf het dak op gaat.

Monitor uw opgewekte energie

Het kan zinvol zijn om de opbrengsten van uw zonnepanelen te monitoren. Ziet u bijvoorbeeld een daling? Dan kan dit duiden op blokkade van zonlicht op uw zonnepanelen door bijvoorbeeld vogelpoep of ander vuil. Tijd om uw zonnepanelen te reinigen dus! Met de app van onze zonnepanelenpartner Sungevity krijgt u inzicht in de hoeveelheid energie uw zonnepanelen opwekken.

Overweegt u zonnepanelen te plaatsen?

Heeft u nog geen (voldoende) zonnepanelen maar wel interesse in (meer) zonnepanelen? Vraag dan hier een vrijblijvende offerte aan om meer inzicht te krijgen in het benodigde aantal zonnepanelen, de mogelijke opbrengst en de terugverdientijd!