Menumenuclose

Salderen zonnepanelen

Salderingsregeling verlengd tot 2023

De huidige salderingsregeling blijft bestaan tot 2023 en zal vanaf dan geleidelijke worden afgebouwd, zo is besloten door Minister Wiebes en staatssecretaris Snel. Huishoudens kunnen hierdoor drie jaar langer salderen dan voorzien.

De salderingsregeling in het kort

Salderen is het verrekenen van de afgenomen met de aan het openbare net teruggeleverde energie. Alleen eigenaren van zonnepanelen kunnen salderen. Met de huidige salderingsregeling is de prijs per kWh van de energieleverancier gelijk aan de prijs voor elke teruggeleverde kWh. Zou u op jaarbasis dus 2500 kWh aan stroom afnemen en 2000 kWh terugleveren, dan brengt de energieleverancier 500 kWh in rekening. De grens voor salderen wordt bepaald door het aantal kWh dat u afneemt, en kan nooit meer zijn dan deze hoeveelheid. Levert u meer stroom terug dan u hebt ontvangen, dan krijgt u over dat deel een zogenaamde terugleververgoeding. De hoogte van dit bedrag verschilt per energieleverancier. Bij ENGIE is dit het stroomtarief in je contract, inclusief btw. Lees meer over de terugleververgoeding van ENGIE.

Salderen voor en na 2023

Met ingang van januari 2023 zal de salderingsregeling zoals we die kennen worden afgebouwd. De vergoeding voor teruggeleverde energie wordt opgesplitst tussen enerzijds een standaard vergoeding per kWh van het energiebedrijf, en anderzijds een vergoeding van de overheid voor de energiebelastingen. De vergoeding voor energiebelastingen wordt dus steeds minder, totdat in 2031 het nulpunt moet zijn bereikt. Huishoudens hoeven overigens zelf niks te doen voor deze wijzigingen, dit zal automatisch worden geregeld.

Moeten particulieren nog wel in zonnepanelen investeren?

Veel mensen vragen zich af of zonnepanelen ook na 2023 nog wel een goede investering zijn? Het antwoord is ja. Volgens Minister Wiebes blijft de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen rond de zeven jaar liggen. Door de snelle technologische ontwikkelingen is de verwachting dat de kosten van zonnepanelen zullen blijven dalen. Bovendien kunnen accu's steeds meer en beter energie opslaan. Mensen die niet over de financiële middelen beschikken om in één keer in zonnepanelen te investeren, kunnen tegen lage rente geld lenen bij het Nationaal Energiebespaarfonds.

Wilt u ook investeren in zonnepanelen en bent u benieuwd naar de mogelijkheden bij ENGIE? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.