Menumenuclose

Zonnepanelen combineren met een warmtepomp

Overweegt u naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen? Dat is een hele goede keuze. Naast dat u stroom op gaat wekken met zonnepanelen, gaat u ook veel efficiënter verwarmen. Wanneer u naast zonnepanelen ook een warmtepomp aanschaft, kunt u de terugverdientijd van de warmtepomp flink verlagen én bent u nog duurzamer bezig! We leggen u graag uit waar u rekening mee moet houden wanneer u zonnepanelen wilt combineren met een warmtepomp.

Zonnepanelen combineren met een warmtepomp: waar moet ik op letten?

Normaal gesproken past u het aantal zonnepanelen aan op uw energieverbruik. Wanneer u een warmtepomp laat installeren, gaat uw stroomverbruik flink omhoog. U heeft dus meer zonnepanelen nodig om uw stroomverbruik te compenseren. Nu klinkt het alsof de investering dan alleen maar hoger wordt, maar de terugverdientijd van uw warmtepomp wordt korter wanneer u deze combineert met zonnepanelen. U moet dus een grotere investering doen, maar u verdient deze investering sneller terug.

Met een warmtepomp gaat uw gasverbruik fors omlaag, maar uw stroomverbruik gaat omhoog. Dit komt omdat u met een warmtepomp uw woning elektrisch gaat verwarmen. Stroom is een stuk goedkoper dan gas, dus ook zonder zonnepanelen is een warmtepomp een interessante investering. Maar wanneer u de stroom die de warmtepomp gebruikt ook nog eens zelf gaat opwekken, bespaart u eigenlijk dubbel! Houd bij het aanschaffen van zonnepanelen dus ook rekening met maatregelen die u wellicht in de toekomst nog wilt nemen.