Menumenuclose

Bereken hoeveel zonnepanelen u nodig heeft

Vraag u zich af hoeveel zonnepanelen u nodig heeft? Het aantal zonnepanelen dat wordt geplaatst hangt vaak samen met uw energieverbruik. Maar ook kan er worden gekozen om alle beschikbare ruimte van het dak te benutten om zoveel mogelijk te laten plaatsen. Dit is echter niet voor iedereen haalbaar, dus daarom vertellen we hier hoe u aan de hand van uw energieverbruik het aantal zonnepanelen kan berekenen. Dit doen we aan de hand van drie aandachtspunten:

  1. Uw energieverbruik
  2. Het aantal zonnepanelen bij uw energieverbruik
  3. De beschikbare ruimte op uw dak

Uw energieverbruik

Uw verbruik en opbrengst wordt bepaald door meerdere factoren, het is goed om rekening te houden met al deze factoren om een zo realistisch mogelijke investering te gaan doen. Om te beginnen kijken we naar uw energieverbruik. Dit is eenvoudig te bekijken in uw jaarrekening van afgelopen jaar. Als ENGIE-klant kunt u uw jaarrekening vinden in MijnENGIE.

Een zonnepaneel heeft een gemiddeld vermogen van 280 tot 300 Wp. Een gemiddeld huishouden verbruikt rond de 3500 kWh aan stroom.

 Aantal personen in huishouden Gemiddeld verbruik (kWh)
1 2000
2 3000
3 3500
4 4000
5 of meer 4500

Rekenvoorbeeld

U wilt 3500 kWh per jaar opwekken, u heeft een dak op het zuiden gericht en de opbrengstfactor is 0,85 kWh/Wp per jaar. Dan ziet de berekening er als volgt uit:
3500 / 0,85 = 4118 Wattpiek benodigd
4118 / 300 Wp = 14 zonnepanelen (wanneer u zonnepanelen hebt van 300 Wp)

Opbrengst van zonnepanelen

De opbrengst van uw zonnepanelen is ook goed om te weten als u het benodigd aantal zonnepanelen wil berekenen. De opbrengst van uw zonnepanelen wordt bepaald door uw dak, schaduwen, en het type zonnepanelen. Vergelijk daarom verschillende types zonnepanelen en lees hier waar u op moet letten.

Oog op de toekomst

Zonnepanelen zijn een investering voor de toekomst. Hou er dus wel rekening mee dat u wellicht steeds meer stroom zal gaan verbruiken door bijvoorbeeld de overstap naar elektrisch koken, verwarmen met een warmtepomp en elektrisch rijden. Zonnepanelen bijplaatsen is mogelijk, maar financieel ongunstiger omdat dit zorgt voor hogere installatiekosten.