Menumenuclose

Prijs zonnepanelen

Denkt u na over het aanschaffen van zonnepanelen, maar wilt u meer informatie over de prijs? Dan helpt ENGIE u op weg. We hebben een aantal zaken op een rijtje gezet, zodat u inzicht krijgt in deze duurzame investering. 

Totaalprijs

De prijs van zonnepanelen is in de afgelopen jaren flink gedaald. Dit maakt het kopen van zonnepanelen aantrekkelijker, maar het blijft een investering. Hoe makkelijk het ook zou zijn, de prijs van zonnepanelen is niet voor iedereen hetzelfde. De totaalprijs hangt af van veel verschillende factoren. Denk aan: het aantal zonnepanelen, het merk, type en kwaliteit, maar ook het type omvormer. Deze zorgt ervoor dat de door de zonnepanelen opgewekte gelijkstroom omgezet wordt in bruikbare wisselstroom voor uw huishouden.

Een aantal belangrijke dingen om rekening mee te houden zijn:

Hiermee rekening houdend, bedraagt de totaalprijs in de meeste gevallen tussen de €4.500 en €5.500 (inclusief btw). Dit bedrag is ook afhankelijk van uw situatie en wensen. In relatief korte tijd, namelijk zo’n 7 jaar, verdient u dit bedrag weer terug. Hoe meer zonnepanelen u bovendien neemt, hoe voordeliger u uit bent. Dat komt doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. De btw kunt u terugvragen van de Belastingdienst: zo bespaart u alweer 21% op uw investering. Besluit u uw huis te gaan verkopen, dan kunt u de zonnepanelen gewoon met uw woning meeverkopen aan de volgende eigenaar of de zonnepanelen meeverhuizen naar uw nieuwe woning.

Energiebehoefte

De prijs van zonnepanelen is natuurlijk ook afhankelijk van uw energieverbruik. Zo verbruikt een huishouden met twee personen gemiddeld 3.400 kiloWattuur (kWh) per jaar aan energie. Om volledig in deze energiebehoefte te voorzien, is een zonnesysteem met een totaal vermogen van ruim 4.000 Wp nodig. Hierbij kunt u kiezen voor bijvoorbeeld 16 zonnepanelen met elk een vermogen van 250 Wp. De opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van uw dak, schaduwen, verbruik en het type zonnepanelen.

Voor- en nadelen van zonnepanelen kopen

Voordelen:

  • U bent milieubewust bezig en wekt uw eigen duurzame energie op 
  • De btw kunt u terugvragen
  • U bent volledig eigenaar
  • Winst mag u houden
  • Korte terugverdientijd

Nadelen:

  • Grote investering nodig
  • Sommige defecten vallen buiten de garanties

Persoonlijk advies

Wilt u een passend advies? Wij laten u graag zien wat de prijs van zonnepanelen is, wat ze opbrengen en hoe lang het duurt tot u de investering terugverdiend heeft. Vraag een vrijblijvende offerte aan. Wilt u liever eerst nog wat meer lezen over zonnepanelen? Vraag ons gratis Zonnepanelen Magazine aan.