Menumenuclose

Verschillende soorten omvormers

Uw zonnepanelen wekken gelijkstroom op. Om deze stroom te kunnen gebruiken, moet de gelijkstroom worden omgezet naar wisselstroom. Een omvormer doet dit. De juiste omvormer kiezen is niet ingewikkeld. Maar omdat het een vrij technisch verhaal is, raden wij u aan altijd te kiezen voor een betrouwbare aanbieder die u goed advies kan geven over verschillende typen omvormers. Wanneer u bij ons een offerte voor zonnepanelen aanvraagt, krijgt u in uw offerte advies over welke omvormer het beste past in uw situatie.

String omvormer

Wanneer de panelen op een dak allemaal dezelfde oriëntatie hebben en er geen schaduwen op het dak vallen, wordt er vaak gekozen voor een string omvormer. Alle zonnepanelen worden dan in één of meerdere strings aangesloten op de omvormer. Wanneer er wel schaduw op het dak valt, is een string omvormer een minder goed idee. Wanneer één zonnepaneel van de string in de schaduw ligt, wordt de opbrengst van alle panelen in die string naar beneden gebracht. Hierdoor loopt u dus onnodig opbrengst mis.

Micro-omvormer

Heeft u wel schaduw op uw dak? Dan wordt er vaak gekozen voor een micro-omvormer. Hierbij heeft namelijk ieder zonnepaneel een eigen micro-omvormer. Wanneer één zonnepaneel in de schaduw ligt, blijven de overige zonnepanelen gewoon optimaal werken. U verliest dus niet onnodig opbrengst. Ook kunt u ieder paneel los monitoren in plaats van een hele string. Zo heeft u nog beter zicht op de werking van uw zonnepanelen. Dit systeem is wel duurder in aanschaf dan een string omvormer, maar vaak verdient u dit verschil in aanschafprijs vanzelf weer terug.

Optimizer systeem

Een andere optie wanneer u schaduwen op uw dak hebt, is een optimizer systeem. Dit systeem lijkt erg op het systeem met micro-omvormers. Ieder paneel heeft een eigen optimizer die zorgt voor de beste stroomopbrengst van uw zonnepanelen. Ook bij dit systeem kunt u ieder paneel op zichzelf monitoren.