Menumenuclose

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft, hangt vaak samen met uw energieverbruik. Maar er zijn ook mensen die ervoor kiezen alle beschikbare ruimte te benutten en het hele dak vol leggen met zonnepanelen. Dit is natuurlijk niet voor iedereen haalbaar, dus leggen we u graag uit hoe u zelf aan de hand van uw energieverbruik kunt uitrekenen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft. Dit doen we aan de hand van drie aandachtspunten:

  1. Uw energieverbruik
  2. Het aantal zonnepanelen bij uw energieverbruik
  3. De beschikbare ruimte op uw dak

Uw energieverbruik

Als eerste gaan we kijken naar uw energieverbruik. Dit kunt u eenvoudig doen door uw jaarafrekening op te zoeken. Hierop staat precies hoeveel stroom u het afgelopen jaar heeft verbruikt. U kunt uw jaarafrekening terugvinden in MijnENGIE.

Een zonnepaneel heeft een gemiddeld vermogen van tussen de 280 en 300 Wp. Een gemiddeld huishouden verbruikt rond de 3500 kWh aan stroom.

Aantal personen in huishouden
Gemiddeld verbruik (kWh)
 1
 2000
 2
 3000
 3
 3500
 4
 4000
 5 of meer
 4500

Het aantal zonnepanelen bij uw energieverbruik

Het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft is naast uw energieverbruik afhankelijk van nog een aantal factoren, zoals het vermogen van het zonnepanelen, de stand van uw dak, eventuele schaduw op uw dak en de locatie van uw woning in het land. Om uit te rekenen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, is de jaaropbrengst van een zonnesysteem (kWh) 90% van de systeemcapaciteit (Wattpiek). Een rekenvoorbeeld: u heeft een jaarverbruik van 3500 kWh. U hebt dan 14 zonnepanelen nodig. De som is dan namelijk: 3500 / (280 * 0.9) = 13,9.

De beschikbare ruimte op uw dak

Het is handig om te weten hoeveel zonnepanelen uw energieverbruik dekken, maar het moet natuurlijk ook op uw dak passen. Om te bepalen of dit mogelijk is, kijkt Sungevity als eerste naar de schaduwen op uw dak, obstakels en ook het materiaal van uw dak. Daarnaast kan niet het volledige oppervlakte van uw dak gebruikt worden. Er gelden namelijk een aantal veiligheidsregels. Door al deze factoren is er geen eenvoudige rekensom die berekent hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen. De ervaren solar experts van Sungevity maken graag een ontwerp speciaal voor uw dak.