Menumenuclose

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Overweegt u of heeft u besloten om zonnepanelen aan te schaffen? Dan heeft u zich ongetwijfeld afgevraagd hoeveel zonnepanelen u nodig heeft. Het aantal zonnepanelen dat benodigd is, hangt vaak samen met uw energieverbruik. Maar er zijn ook mensen die ervoor kiezen alle beschikbare ruimte te benutten en het hele dak vol leggen met panelen. Dit is natuurlijk niet voor iedereen haalbaar, dus leggen we u graag uit hoe u zelf aan de hand van uw energieverbruik kunt uitrekenen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft. Dit doen we aan de hand van de aandachtsgebieden:

  • Uw energieverbruik
  • Het aantal zonnepanelen bij uw energieverbruik
  • De beschikbare ruimte op uw dak

Uw energieverbruik

Weten hoeveel zonnepanelen u nodig heeft begint met inzicht in uw energieverbruik. Hoeveel stroom verbruikt u jaarlijks? En nog belangrijker, hoeveel energie verwacht u in de toekomst te gaan verbruiken? Dit kunt u eenvoudig doen door uw jaarafrekening op te zoeken. Hierop staat precies hoeveel stroom u het afgelopen jaar heeft verbruikt. U kunt uw jaarafrekening terugvinden in MijnENGIE.

Denk hierbij aan belangrijke veranderingen in uw situatie, zoals eventuele verbouwingen aan uw woning, een gewijzigde gezinssamenstelling, of de aanschaf van energieslurpende apparatuur. Om een indruk te geven; een gemiddeld Nederlands tweepersoons huishouden verbruikt jaarlijks 3.000 kWh aan stroom. Hieronder staat een rijtje van hoeveel energie u gemiddeld verbruikt per persoon in een huishouden.


Aantal personen in huishouden
Gemiddeld verbruik (kWh)
 1
 2000
 2
 3000
 3
 3500
 4
 4000
 5 of meer
 4500

Energieopbrengst per zonnepaneel

Het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft is naast uw energieverbruik afhankelijk van nog een aantal factoren, zoals het vermogen van het zonnepanelen, de stand van uw dak, eventuele schaduw op uw dak en de locatie van uw woning in het land. Om uit te rekenen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, is de jaaropbrengst van een zonnesysteem (kWh) 90% van de systeemcapaciteit (Wattpiek). Het maximale vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in de eenheid Wattpiek (Wp). De meest gangbare zonnepanelen hebben een vermogen tussen de 250 en 300 Wp.

In Nederland ligt de opbrengst per Wattpiek gemiddeld rond de 0,9 kWh. Hiermee kunt u dus een eerste berekening maken van het aantal zonnepanelen dat u bij een bepaald jaarlijks verbruik nodig heeft. Bij een energieverbruik van 3.500 kWh en een maximaal vermogen van 250 Wattpiek per zonnepaneel zou u bijvoorbeeld 3500/(250*0,9) = 16 zonnepanelen nodig hebben. De energieopbrengst is ook afhankelijk van een aantal factoren, zoals het vermogen van de zonnepanelen, de stand van uw dak, eventuele schaduw op uw dak en de locatie van uw woning in het land.

In de praktijk zijn er natuurlijk meer variabelen die de energieopbrengst van een zonnepaneel kunnen beïnvloeden.

Soort zonnepaneel

De meest voorkomende zonnepanelen in Nederland zijn polykristallijne (meestal blauw van kleur) en monokristallijne (meestal zwart van kleur) zonnepanelen. Beide soorten panelen worden gemaakt van silicium. Zoals de naam al aangeeft, worden cellen van polykristallijne zonnepanelen opgemaakt uit meerdere grove kristallen, terwijl de cellen van monokristallijne panelen bestaan uit één kristal. Monokristallijne zonnepanelen hebben in theorie een iets hoger rendement bij direct licht, terwijl polykristallijn panelen weer iets beter presteren bij diffuus licht. Al met al kán het het type zonnepaneel van invloed zijn op het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft, maar de verschillen in rendement zijn vaak zeer klein. Meestal is de keuze een kwestie van persoonlijke smaak en verschil in prijs.

Uw dak

Het rendement van zonnepanelen wordt in grote mate bepaald door de stand die ze hebben ten opzichte van de zon. Daarmee is uw dak een van de belangrijkste variabelen bij het bepalen van het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft. Heeft uw woning een plat dak of een schuin dak? En is het dak georiënteerd op het zuiden, oosten of westen? Verschillen in rendement kunnen door de helling en oriëntatie van uw dak oplopen tot wel 10 a 20%.

Wij kunnen u hierbij helpen. Als eerste kijken we naar de schaduwen op uw dak, obstakels en het materiaal van uw dak. Daarnaast kan niet het volledige oppervlakte van uw dak gebruikt worden. Er gelden namelijk een aantal veiligheidsregels. Door al deze factoren is er geen eenvoudige rekensom die berekent hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen. Onze ervaren solar experts maken graag een ontwerp speciaal voor uw dak.

Uw locatie

Behalve de stand van zonnepanelen is ook het aantal zonuren relevant. Meer zonuren betekent in principe namelijk meer rendement. En het aantal zonuren in Nederland verschilt nogal per regio. Bij het berekenen van het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft wegen we dus ook mee waar u woont. Is dit een regio met relatief veel zon, zoals het westen van Nederland? Ook dit weegt mee in het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft.

Wilt u overstappen op zonnepanelen en weten hoeveel zonnepanelen ú nodig heeft? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.