Menumenuclose

Btw terugvragen zonnepanelen

Heeft u dit jaar zonnepanelen aangeschaft? Dan kunt u de volledige btw hiervan terugvragen. Wij helpen u graag bij het teruggave van de btw. Zo bespaart u met een paar stappen alweer 21% op uw investering!

Formeel bent u ondernemer vanaf het moment waarop u begint met stroom leveren aan het netwerk. U moet u daarom aanmelden als ondernemer bij de Belastingdienst. Dat klinkt heel ingewikkeld, maar in de praktijk valt dat heel erg mee. In het stappenplan hieronder helpen wij u bij het invullen van het aanmeldformulier van de Belastingdienst, het terugvragen van de btw en het aanvragen van ontheffing op de aangifte van btw voor opvolgende jaren.

Bij vragen of onduidelijkheden over de btw-teruggave kunt u contact opnemen met de BelastingTelefoon.

Stappenplan teruggave btw zonnepanelen

Stap 1: formulier 'Opgaaf startende ondernemer' invullen.

Dit formulier is vrij gemakkelijk in te vullen. Om u te helpen hebben wij een aantal dingen voor u uitgezocht. Vul bij onderstaande vragen het volgende antwoord in:

Vraag 2
De rechtsvorm is eenmanszaak.
Vraag 3
Vul de gevraagde gegevens in.
Vraag 4
U kunt deze vraag overslaan.
Vraag 5a
Vink hier 'ja' aan.
Vraag 6a
Vul hier 1 in.
Vraag 6b
Opwekken van stroom via zonnepanelen. Geleverd wordt aan:

Energiebedrijf ENGIE
Grote Voort 291
8041 BL Zwolle
Vraag 7a,b,c,d
Deze vragen hoeft u niet in te vullen. U meldt zich aan bij de Belastingdienst voor omzetbelasting en niet voor inkomensbelasting.
Vraag 8a
Bij vraag 8a rekent u het forfait dat u ontvangt terug naar een omzet. Dit doet u door het forfait dat overeenkomt met de omvang van uw systeem te vermenigvuldigen met 100 en de uitkomst hiervan te delen door 21. Bij een systeem van 3.400 Wattpiek is dit dus: 80 euro maal 100 gedeeld door 21 = 381 euro. 
Vraag 8b
Hier vult u het aanschafbedrag van uw zonnepanelen in (bijvoorbeeld 5.000).
Vraag 8c
Nee.
Vraag 8d
Kruis 'Bedrijfsadres' aan. 
Vraag 9
Kruis hier 'Nee' aan.
Vraag 10
Deze vraag hoeft u niet in te vullen.

Stap 2: ontvangstbevestiging van de Belastingdienst

Na ontvangst van uw aanmelding ontvangt u binnen 5 werkdagen bericht van de Belastingdienst dat uw aanmelding als ondernemer is goedgekeurd. Ongeveer 5 werkdagen na die bevestiging ontvangt u een brief met daarin uw inlognaam. Hiermee kunt u digitaal btw-aangifte doen. Een paar dagen hierna ontvangt u een brief met daarin uw wachtwoord. U heeft nu uw inloggegevens compleet en u kunt digitaal btw-aangifte doen.

Stap 3: de btw-aangifte

Omdat u nu formeel gezien ondernemer bent, moet u in elk geval in het jaar van aankoop ieder kwartaal btw-aangifte doen. Na dit jaar kunt u hier ontheffing voor aanvragen.

Met uw toegestuurde gebruikersnaam en wachtwoord kunt u aangifte doen van omzetbelasting. Hiermee vordert u de btw op uw investering terug. Soms ontvangt u voor de eerste aangifte een formulier thuis. U moet uw aangifte dan éénmalig via dit formulier doen in plaats van online.

In het jaar dat u uw zonnepanelen heeft aangeschaft, moet u btw betalen over de opgewekte stroom, maar dit is maar een klein bedrag. De Belastingdienst heeft zogenaamde forfaits opgesteld waarmee makkelijk af te lezen is welk btw-bedrag past bij het aantal opgewekte kWh. Het forfait dat u moet betalen, betaalt u één keer voor het hele jaar. U geeft dit bedrag dus alleen op bij uw eerste belastingaangifte. Bij de overige belastingaangiftes kunt u overal 0 invullen.

Vermogen in Wattpiek per jaar
Forfait
 0 - 1.000
 € 20
 1.001 - 2.000
 € 40
 2.001 - 3.000
 € 60
 3.001 - 4.000
 € 80
 4.001 - 5.000
 € 100
 5.001 - 6.000
 € 120
 6.001 - 7.000
 

 7.001 - 8.000
 

 8.001 - 9.000
 

 9.001 - 10.000
 € 140


 € 160


 € 180


 € 200

Let op: om uw btw terug te ontvangen dient u een factuur te hebben van uw zonnepanelen. Een orderbevestiging is niet voldoende. Ook niet wanneer hierop wel het btw-bedrag vermeld staat.

Stap 4: vraag ontheffing op de aangifte van btw aan

Omdat u in een jaar minder dan € 1.345 btw hoeft te betalen, kunt u gebruik maken van de kleine ondernemersregeling. U hoeft dan na een jaar geen btw-aangifte meer te doen. Om deze ontheffing aan te vragen, moet u ruim voordat het nieuwe jaar ingaat een brief sturen naar de Belastingdienst. U kunt deze brief ook gelijk meesturen wanneer u uw onderneming aanmeldt bij de Belastingdienst. Zo weet u zeker dat u op tijd bent. U kunt onderstaande voorbeeldbrief gebruiken om ontheffing aan te vragen.

Voorbeeldbrief:

 
Geachte heer, mevrouw,

U heeft mij aangemerkt als ondernemer omdat ik met zonnepanelen stroom lever aan het elektriciteitsnet. De btw die ik hiervoor vanaf 1 januari a.s. dien af te dragen is lager dan € 1.345,- waardoor ik onder de kleineondernemersregeling val.

Hierbij vraag ik u ontheffing aan voor de aangifte van omzetbelasting per 1 januari 2019 (of 2010 etc.) Graag ontvang ik hier een bevestiging van.


Met vriendelijke groet,

Naam, btw-nummer, adres, telefoon