Menumenuclose

Warmtepomp of niet?

Een warmtepomp is een duurzame manier van verwarmen. Een warmtepomp verwarmd door warmte uit lucht, aardbodem of het grondwater te halen en deze af te geven in de woning. De werking van een warmtepomp is te vergelijken met die van een koelkast. Een koelkast verzamelt warmte in de koelkast en geeft deze af aan de buitenlucht. Een warmtepomp verzamelt warmte uit de buitenlucht, bodem of grondwater en geeft dit af in de woning.

Is een warmtepomp voor elke woning geschikt?

Niet elke woning is zomaar geschikt voor een warmtepomp. Een woning moet namelijk zeer goed geïsoleerd zijn. Een warmtepomp verwarmd namelijk met een temperatuur van 45 tot 55 graden. Een cv-ketel verwarmd met een temperatuur van 60 tot 80 graden, waardoor een woning die minder geïsoleerd is, toch goed verwarmd kan worden. Een warmtepomp is geschikt om een lange periode te verwarmen op een constante temperatuur. De warmtepomp werkt daarom het beste in combinatie met lage temperatuur verwarming.

Tip: Benieuwd of uw woning geschikt is voor een warmtepomp? Met de ENGIE warmtepompchecklist krijgt u inzicht in de geschiktheid van uw woning.

De voor- en nadelen van een warmtepomp

Het plaatsen van een warmtepomp brengt een aantal voor- en nadelen met zich mee. Om u te helpen bij de keuze of uw een warmtepomp moet aanschaffen of niet hebben wij de voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Voordelen

Geen of minder gasverbruik
Goed voor het milieu door minder CO2 uitstoot
Lagere energiekosten
Mogelijkheid tot subsidie
Meer comfort in uw woning

Nadelen

Niet iedere woning is geschikt voor een warmtepomp
De ventilator in de buitenunit maakt geluid, dit kan als nadeel worden ervaren

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de warmtepomp of direct weten of uw woning geschikt is? Download dan het ENGIE Warmtepomp magazine of doe de warmtepompchecklist.

closeDeze website maakt gebruikt van cookiesCookies accepteren