Menumenuclose

Wat is een warmtepomp

Wat is een warmtepomp precies en hoe werkt deze? Een warmtepomp is een systeem om op een duurzame manier om uw huis te verwarmen. Een warmtepomp zorgt samen met uw cv ketel of zelfstandig voor de verwarming van uw woning. Doordat een warmtepomp zorgt voor een daling in het gasverbruik, scheelt dit op de energierekening. Een warmtepomp zet energie uit de lucht of bodem om naar warmte. Die warmte wordt vervolgens de woning in getransporteerd.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp neemt lage temperaturen op en zet deze om naar warme temperaturen om die vervolgens af te geven aan het verwarmingssysteem in de woning. Een warmtepomp werkt het tegenovergestelde van een koelkast. 

In een koelkast wordt de warme lucht onttrokken, waardoor het koud wordt in een koelkast. De warme lucht wordt vervolgens afgegeven aan de achterzijde van de koelkast. Bij een warmtepomp werkt het andersom, warmte wordt uit lucht of de aarde gehaald en vervolgens afgegeven in de woning.

Meer weten over de werking van een warmtepomp? Bekijk hoe een warmtepomp werkt

Verschillende soorten warmtepompen

Er zijn verschillende warmtepompen. Warmtepompen zijn onder te verdelen in verschillende soorten. Er zijn lucht-water warmtepompen, lucht-lucht warmtepompen en water-water warmtepompen. Wanneer een warmtepomp wordt gebruikt in combinatie met een cv ketel, dan wordt dit een hybride warmtepomp genoemd. 

Besparen met een warmtepomp

Een warmtepomp is een investering in de toekomst. Deze investering wordt terugverdiend door de lage energiekosten die u de komende jaren hebt, waardoor de warmtepomp langzaam terugverdiend wordt. De terugverdientijd van een warmtepomp is afhankelijk van een aantal factoren. Het type warmtepomp en type woning spelen hierbij een belangrijke rol. Door het invullen van de warmtepomp checklist kunt u zien of uw woning geschikt is voor een warmtepomp.

closeDeze website maakt gebruikt van cookiesCookies accepteren