Menumenuclose

Wat kost een warmtepomp in een bestaande woning?

Bestaande woningen beschikken in de meeste gevallen niet over de juiste isolatie en verwarming voor een volledig elektrische warmtepomp. Een warmtepomp die wel geschikt is voor een bestaande woning is de hybride warmtepomp. De kosten en subsidie voor een hybride warmtepomp zijn als volgt.

Prijs Subsidie
Exclusief cv-ketel
Prijs
3.600-4.600 euro
Subsidie
vanaf €1.500
Inclusief cv-ketel
Prijs
4.700-6.700 euro
Subsidie
vanaf €1.500

Is mijn woning geschikt?

Om een hybride warmtepomp in een bestaande woning te plaatsen, moet de woning aan een aantal eisen voldoen om het beste resultaat te behalen.  

  • Dak, gevel en buitenmuur zijn geïsoleerd. Woningen die beschikken over een matige isolatie (vóór 1992 aangebracht) zijn geschikt voor een hybride warmtepomp. 
  • Alle ramen in de woning hebben minimaal dubbel glas.
  • Er is ruimte voor een extra apparaat (60 x 60cm breed, 60cm hoog) in de buurt van de hr-ketel en buiten is plaats voor een buitenunit.
Tip: Is mijn woning geschikt voor een warmtepomp? Doe gratis de warmtepomp check.

Wat zijn de bijkomende kosten als een bestaande woning niet geschikt is?

Het installeren van een hybride warmtepomp in een bestaande woning die niet voldoende is geïsoleerd is niet zinvol. Een woning die bijvoorbeeld geen spouwmuurisolatie of vloerisolatie heeft is niet geschikt. De kosten om isolatie aan te brengen hangt af van het type woning en in hoeverre de woning al geïsoleerd is. Lees meer over kosten en besparingen van isolatie op de website van Milieu Centraal.

Lees meer over isolatie

Welke stap moet ik eerst zetten?

Wanneer de isolatie niet voldoende op orde is in uw woning, is dat de eerste stap die u moet zetten. Als er plekken zijn in uw woning zonder isolatie die u direct kunt isoleren, begin daar dan mee. Het scheelt direct op de energierekening en het vermindert de CO2-uitstoot.

Tip: Meer weten over isoleren? Download dan ons gratis isolatie-magazine.

Subsidies en regelingen

Bij de aanschaf van een warmtepomp heeft u recht op subsidie. Wanneer er een hybride warmtepomp van 5 kW wordt aangeschaft krijgt u een subsidiebedrag vanaf €1.500. Voor een heel zuinige hybride warmtepomp krijgt u €300 meer. De subsidie dient 6 maanden na installatie aangevraagd te worden. Ook is het mogelijk een lening af te sluiten voor de aanschaf van een warmtepomp via de website van het nationaal energie bespaarfonds.

Bron: Milieucentraal.nl

closeDeze website maakt gebruikt van cookiesCookies accepteren