Menumenuclose

Wat kost een warmtepomp in een bestaande woning?

Bestaande woningen beschikken in de meeste gevallen niet over de juiste isolatie en verwarming voor een volledig elektrische warmtepomp. Een warmtepomp die wel geschikt is voor een bestaande woning is de hybride warmtepomp. De kosten en subsidie voor een hybride warmtepomp zijn als volgt.

Prijs Subsidie
Exclusief cv-ketel
Prijs
€3.600-€4.600
Subsidie
vanaf €1.500
Inclusief cv-ketel
Prijs
€4.700-€6.700
Subsidie
vanaf €1.500

Is uw woning geschikt?

  • Lager gasverbruik én lagere energiekosten
  • Profiteer van subsidies: tot wel €1.700!
  • Verlaag uw CO2 uitstoot aanzienlijk

Ontdek uw mogelijkheden met onze check!

Is mijn woning geschikt?

Om een hybride warmtepomp in een bestaande woning te plaatsen, moet de woning aan een aantal eisen voldoen om het beste resultaat te behalen.  

  • Dak, gevel en buitenmuur zijn geïsoleerd. Woningen die beschikken over een matige isolatie (vóór 1992 aangebracht) zijn geschikt voor een hybride warmtepomp. 
  • Alle ramen in de woning hebben minimaal dubbel glas.
  • Er is ruimte voor een extra apparaat (60 x 60cm breed, 60cm hoog) in de buurt van de hr-ketel en buiten is plaats voor een buitenunit.
Tip: Is uw woning geschikt voor een warmtepomp? Doe gratis de warmtepomp check.

Wat zijn de bijkomende kosten als een bestaande woning niet geschikt is?

Het installeren van een hybride warmtepomp in een bestaande woning die niet voldoende is geïsoleerd is niet zinvol. Een woning die bijvoorbeeld geen spouwmuurisolatie of vloerisolatie heeft is niet geschikt. De kosten om isolatie aan te brengen hangt af van het type woning en in hoeverre de woning al geïsoleerd is. Lees meer over kosten en besparingen van isolatie op de website van Milieu Centraal.

Lees meer over isolatie

Welke stap moet ik eerst zetten?

Wanneer de isolatie niet voldoende op orde is in uw woning, is dat de eerste stap die u moet zetten. Als er plekken zijn in uw woning zonder isolatie die u direct kunt isoleren, begin daar dan mee. Het scheelt direct op de energierekening en het vermindert de CO2-uitstoot.

Subsidies en regelingen

Bij de aanschaf van een warmtepomp heeft u recht op subsidie. Wanneer er een hybride warmtepomp van 5 kW wordt aangeschaft, krijgt u een subsidiebedrag vanaf €1.500. Voor een heel zuinige hybride warmtepomp krijgt u €300 meer. De subsidie dient uiterlijk 6 maanden na installatie aangevraagd te worden. Ook is het mogelijk een lening af te sluiten voor de aanschaf van een warmtepomp via de website van het nationaal energie bespaarfonds.

Bron: Milieucentraal.nl

Oriënteren

Past een warmtepomp bij uw woonsituatie?

Lees meer

Aanschaf

Alles over de aanschaf van een warmtepomp

Lees meer

Installeren

Alles over de installatie van een warmtepomp

Lees meer

Na de installatie

Geniet jarenlang van energiezuinig verwarmen

Lees meer
closeDeze website maakt gebruikt van cookiesCookies accepteren