Menumenuclose

Kan een warmtepomp tapwater verwarmen?

U overweegt over te stappen op een warmtepomp om uw woning te verwarmen. Maar hoe zit dat dan met tapwater? Sommige volledig elektrische warmtepompen kunnen ook uw tapwater tot hoge temperatuur verwarmen. Bij andere oplossingen hebt u een extra voorziening voor warm tapwater nodig. Gaat u voor een hybride warmtepomp? Dan verwarmt uw cv-ketel het tapwater. We vertellen u er meer over!

Is uw woning geschikt voor een warmtepomp?


  • Lager gasverbruik én lagere energiekosten
  • Profiteer van subsidies: tot wel €1.700!
  • Verlaag uw CO2 uitstoot aanzienlijk

Ontdek uw mogelijkheden met onze check!

Warm tapwater met een all electric warmtepomp

Een all electric, dus volledig elektrische warmtepomp verwarmt niet alleen uw huis, maar kan ook uw tapwater verwarmen. Echter, niet alle warmtepompen kunnen dit. Een extra voorziening, zoals een zonneboiler, is dan ook vaak een gunstige oplossing voor warm tapwater.

Hybride warmtepomp en warm tapwater

Een hybride warmtepomp werkt samen met uw cv-ketel. Deze oplossing maakt het mogelijk om automatisch altijd de meest gunstige manier van verwarmen te gebruiken. Over het algemeen geldt dat het verschil tussen de ingaande temperatuur en de uitgaande temperatuur van de warmtepomp idealiter zo dicht mogelijk bij elkaar liggen. Het zou een warmtepomp veel energie kosten om ingaande temperatuur te verwarmen naar zo’n 65 graden. Daarom springt voor warm tapwater de cv-ketel bij. 

Heeft of overweegt u een hybride warmtepomp, maar wilt u ook uw tapwater duurzaam verwarmen? Dan kunt u ook kiezen voor een buffervat.

Tip: Meer weten over warmtepompen? Download gratis ons Warmtepomp Magazine.