Menumenuclose

Een hybride cv-ketel

Het grootste deel van alle woning in Nederland wordt verwarmd met een cv-ketel. Om uw woning te verwarmen gebruikt u daardoor gas. Zo’n 80% van uw totale gasverbruik wordt gebruikt om uw woning te verwarmen. Daar is dus een hoop op te besparen! Dat kan met een hybride cv-ketel.

Om uw cv-ketel hybride te laten werken heeft u geen nieuwe cv-ketel nodig. Dit kan gewoon met uw bestaande cv-ketel. Wat u wel nodig hebt, is een hybride warmtepomp. Deze sluit u aan op uw cv-ketel (ze bestaan ook met een ingebouwde cv-ketel). Vanaf nu werkt uw cv-ketel hybride samen met de warmtepomp.

Is uw woning geschikt voor een warmtepomp?


  • Lager gasverbruik én lagere energiekosten
  • Profiteer van subsidies: tot wel €1.700!
  • Verlaag uw CO2 uitstoot aanzienlijk

Ontdek uw mogelijkheden met onze check!

Wat houdt een hybride cv-ketel precies in?

Zoals hierboven uitgelegd, kunt u uw cv-ketel laten samenwerken met een hybride warmtepomp. Normaal gesproken verwarmt de cv-ketel uw woning. Hiervoor wordt gas gebruikt, wat niet goed is voor het milieu. Een warmtepomp werkt op elektriciteit.

De hybride warmtepomp neemt een groot deel van het verwarmen van uw woning voor zijn rekening. Alleen wanneer het buiten heel koud is en de warmtepomp het niet meer alleen redt, springt de cv-ketel bij. U kunt met deze opstelling tot wel 80% van uw gasverbruik voor verwarming besparen.

Maar wat als ik helemaal van het gas af wil?

Dat is een goede vraag. Steeds meer mensen willen volledig van het gas af. Ook neemt de overheid steeds meer maatregelen om dit te stimuleren. Zo worden nieuwbouwwoningen al niet meer voorzien van een gasaansluiting.

Wanneer u volledig van het gas af wilt, kunt u kiezen voor een volledig elektrische warmtepomp. De warmtepomp neemt dan de volledige verwarming van water op zich, waardoor een cv-ketel niet meer nodig is. In nieuwbouwwoningen wordt dit veelvuldig toegepast.

In de bestaande bouw is een volledig elektrische warmtepomp een stuk lastiger toe te passen. De kosten zijn zeer hoog (€15.000,- tot wel €25.000,-) en er moeten een aantal aanpassingen worden gedaan aan de woning. Zo moet deze zeer goed geïsoleerd zijn en voorzien zijn van vloerverwarming. Hierdoor wordt er in bestaande bouw vooral gekozen voor een hybride oplossing. Ook hierbij moet de woning geïsoleerd zijn, maar lang niet zo goed als bij een volledig elektrische warmtepomp. Ook is vloerverwarming lang niet altijd noodzakelijk.

Oriënteren

Past een warmtepomp bij uw woonsituatie?

Lees meer

Aanschaf

Alles over de aanschaf van een warmtepomp

Lees meer

Installatie

De warmtepomp wordt vakkundig geïnstalleerd

Lees meer

Na de installatie

Geniet jarenlang van energiezuinig verwarmen

Lees meer