Menumenuclose

Wat kost een warmtepomp?

Overweegt u te investeren in een warmtepomp? Wij hebben alle kosten in een overzicht. Lees waar u rekening mee moet houden en check of uw woning gereed is. Het voordeel van een warmtepomp is dat u in de meeste gevallen uw investering terugverdient. Ook is uw woning klaar voor een duurzame toekomst. Omdat u minder of geen gas verbruikt, verlaagt u uw CO2-uitstoot. Wij vertellen u graag meer over alle zaken waar u rekening mee moet houden.

 
Prijs hybride warmtepomp
Subsidie 
Exclusief cv-ketel 
€3.600 - €4.600 
Ongeveer €1.700 
Inclusief cv-ketel 
€4.700 - €6.700 
Ongeveer €1.700 

Is uw woning geschikt voor een warmtepomp?


  • Lager gasverbruik én lagere energiekosten
  • Profiteer van subsidies: tot wel €1.700!
  • Verlaag uw CO2 uitstoot aanzienlijk

Ontdek uw mogelijkheden met onze check!

Warmtepomp kosten

Kort gezegd kost een warmtepomp tussen de €4.000 en €25.000. Hier schiet u natuurlijk niet heel veel mee op. Het is daarom belangrijk eerst na te denken over het soort warmtepomp dat u wilt. Er zijn twee keuzes: een volledig elektrische warmtepomp of een hybride warmtepomp. Met een volledig elektrische warmtepomp gaat u helemaal van het gas af. Deze warmtepomp wordt vooral gebruikt in nieuwbouwwoningen. De kosten voor een volledig elektrische warmtepomp liggen tussen de €10.000 en €25.000, afhankelijk van de warmtebron die u kiest. U hoeft de woning dan ook niet meer aan te laten sluiten op gas (kosten: €1.000) en u gebruikt helemaal geen gas meer. 

Heeft u een bestaande woning die al geïsoleerd is? Dan is een hybride warmtepomp een goede keuze. Hiermee bespaart u ongeveer 60% van uw gasverbruik. De prijs van een hybride warmtepomp ligt lager dan een volledig elektrische warmtepomp, namelijk tussen de €4.000 en €6.000.

Overige kosten

Het kan zijn dat er eerst andere aanpassingen aan uw woning nodig zijn, voordat een warmtepomp interessant is. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat uw woning goed is geïsoleerd. Is uw woning nog niet geïsoleerd? Dan is het belangrijk om dit eerst te doen. Isolatie verdient zichzelf vaak al binnen 5 jaar terug. Een zeer interessante investering dus! Daarnaast is het niet altijd mogelijk om een warmtepomp te laten werken met traditionele radiatoren. Een warmtepomp verwarmt uw woning namelijk op lagere temperatuur dan een cv-ketel. Wanneer dit niet goed samengaat met uw huidige radiatoren, kan het zo zijn dat de warmtepomp uw woning niet goed warm krijgt. Het is dan noodzakelijk deze te vervangen door lage temperatuurverwarming, zoals vloerverwarming. Laat u hierover goed adviseren, want dit is niet altijd noodzakelijk.

Terugverdientijd kosten warmtepomp

Met een warmtepomp brengt u uw gasrekening omlaag. Daardoor verdient u de warmtepomp weer terug. Hoe snel u de kosten van een warmtepomp terugverdient, verschilt per situatie. Gemiddeld is de terugverdientijd 8 tot 15 jaar. Let er wel op dat uw kosten voor elektriciteit wel stijgen met een warmtepomp. Het kan daardoor interessant zijn om ook te investeren in zonnepanelen. U wekt de stroom die de warmtepomp gebruikt dan zelf op.

Subsidie op de kosten van een warmtepomp

Om het gebruik van warmtepompen te stimuleren, heeft de overheid subsidie beschikbaar gesteld. Hiermee verkleint u de investering en verdient u deze dus sneller terug. De subsidie voor een hybride warmtepomp ligt rond de €1.700. Voor een volledig elektrische warmtepomp begint de subsidie vanaf €2.000.

Oriënteren

Past een warmtepomp bij uw woonsituatie?

Lees meer

Aanschaf

Alles over de aanschaf van een warmtepomp

Lees meer

Installatie

De warmtepomp wordt vakkundig geïnstalleerd

Lees meer

Na de installatie

Geniet jarenlang van energiezuinig verwarmen

Lees meer