Menumenuclose

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een systeem dat uw woning op een duurzame manier verwarmt. Door allerlei slimme technieken wint de pomp warmte uit de omgeving zoals lucht, water en grond. Een warmtepomp zorgt samen met uw cv ketel of zelfstandig voor de verwarming van uw woning. Hierdoor daalt het gasverbruik en dat scheelt weer op de energierekening. Door deze besparing verdient u de warmtepomp vanzelf weer terug! De terugverdientijd ligt gemiddeld tussen de 5 en 10 jaar.

Download het warmtepomp magazine

  • Alles wat u moet weten over hybride warmtepompen;
  • Eerlijke en duidelijke uitleg;
  • Ontdek of een warmtepomp iets voor u is.
Download het gratis magazine

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp neemt lage temperaturen op en zet deze om naar warme temperaturen, om die vervolgens af te geven aan het verwarmingssysteem in de woning. Een warmtepomp werkt het tegenovergestelde van een koelkast. 

In een koelkast wordt de warme lucht onttrokken, waardoor het koud wordt in een koelkast. De warme lucht wordt vervolgens afgegeven aan de achterzijde van de koelkast. Bij een warmtepomp werkt het andersom: warmte wordt uit lucht of de aarde gehaald en vervolgens afgegeven in de woning.

Meer weten over de werking van een warmtepomp? Bekijk hoe een warmtepomp werkt

Verschillende soorten warmtepompen

Warmtepompen zijn onder te verdelen in verschillende soorten. Er zijn lucht-water warmtepompen, lucht-lucht warmtepompen en water-water warmtepompen. Wanneer een warmtepomp wordt gebruikt in combinatie met een cv ketel, dan wordt dit een hybride warmtepomp genoemd. 

Besparen met een warmtepomp

Een warmtepomp is een investering in de toekomst. Deze investering wordt terugverdiend door de lage energiekosten die u de komende jaren hebt, waardoor de warmtepomp langzaam terugverdiend wordt. De terugverdientijd van een warmtepomp is afhankelijk van een aantal factoren. Het type warmtepomp en type woning spelen hierbij een belangrijke rol. Door het invullen van de warmtepompchecklist kunt u zien of uw woning geschikt is voor een warmtepomp.

Is uw woning geschikt voor een warmtepomp?


  • Lager gasverbruik én lagere energiekosten
  • Profiteer van subsidies: tot wel €1.700!
  • Verlaag uw CO2 uitstoot aanzienlijk

Ontdek uw mogelijkheden met onze check!

Oriënteren

Past een warmtepomp bij uw woonsituatie?

Lees meer

Aanschaf

Alles over de aanschaf van een warmtepomp

Lees meer

Installatie

De warmtepomp wordt vakkundig geïnstalleerd

Lees meer

Na de installatie

Geniet jarenlang van energiezuinig verwarmen

Lees meer