Menumenuclose

Warmtepomp weetjes

Overweegt u een warmtepomp te laten installeren in uw woning? Dat is een goede stap! U gaat namelijk niet alleen besparen op uw gasrekening, uw woning is ook klaar voor de toekomst. Voordat u een warmtepomp laat installeren zijn er een aantal weetjes die handig zijn om rekening mee te houden. Zo komt u niet voor verrassingen te staan na de installatie.

Download het warmtepomp magazine

  • Alles wat u moet weten over hybride warmtepompen;
  • Eerlijke en duidelijke uitleg;
  • Ontdek of een warmtepomp iets voor u is.
Download het gratis magazine

Is uw woning geschikt voor een warmtepomp?


  • Lager gasverbruik én lagere energiekosten
  • Profiteer van subsidies: tot wel €1.700!
  • Verlaag uw CO2 uitstoot aanzienlijk

Ontdek uw mogelijkheden met onze check!

Maakt een warmtepomp geluid?

Deze vraag is in principe eenvoudig te beantwoorden. Ja, een warmtepomp maakt geluid. De vraag echte vraag is of dit geluid hoorbaar is en of u of eventuele buren er last van hebben.

De buitenunit van een warmtepomp zuigt buitenlucht aan. Dit gebeurt door middel van een ventilator. Het draaien van deze ventilator maakt geluid. Wanneer een buitenunit niet goed of op de verkeerde plek wordt geïnstalleerd kan dit geluid storend zijn voor u en voor uw buren. Er zijn namelijk veel manieren om dit geluid tot een minimum te beperken. Wilt u zeker weten hoe hard het geluid is van een specifieke warmtepomp? Dan is de beste tip: ga eens luisteren bij mensen die een warmtepomp hebben! Zo kunt u voor uzelf beslissen of u het geluid acceptabel vindt, of niet.

Blijft mijn woning ook warm als het een lange periode heel koud is?

Wat veel mensen zich afvragen is of de warmtepomp de woning ook warm houdt als het buiten heel koud is. Het voordeel van een hybride warmtepomp is dat hij samenwerkt met een cv-ketel. Een hybride warmtepomp redt het namelijk niet altijd om de woning warm te houden. Als dit het geval is, schakelt de warmtepomp automatisch over op de cv-ketel. Hier hoeft u zelf niks voor te doen en merkt u niks van. Uw woning zal dus altijd de door u gewenste temperatuur kunnen behalen.

Moet ik mijn woning verbouwen of renoveren?

Vaak wordt er gedacht dat de installatie van een warmtepomp een grote verbouwing vergt. In werkelijkheid valt dit heel erg mee. Voor een hybride warmtepomp is er eigenlijk één belangrijke voorwaarde: uw woning moet geïsoleerd zijn. Wanneer uw woning nog niet is geïsoleerd, is het belangrijk om dit eerst te doen.  

Naast isolatie werkt een warmtepomp het beste met lage temperatuurverwarming zoals vloerverwarming. Heeft u geen vloerverwarming? Dan betekent dat niet dat u dit moet gaan aanleggen. Een hybride warmtepomp werkt in de meeste gevallen ook prima samen met bestaande radiatoren. 

De installatie van een warmtepomp gebeurt in één dag. Na de installatie ruimen de installateurs hun rommel netjes op. U heeft dus eigenlijk nergens last van!

Kan ik koelen met een warmtepomp?

Nu we zomers steeds vaker extreme temperaturen kunnen verwachten, groeit de vraag naar koeling. Een warmtepomp kan uw woning zomers koelen. Dit is wel alleen mogelijk wanneer u vloerverwarming hebt. Let op: een warmtepomp is geen airco. Wat een warmtepomp doet is in plaats van water verwarmen, water koelen. Dit gekoelde water wordt door de verwarmingsbuizen gepompt, waardoor de vloer afkoelt. Dit zorgt niet alleen voor koude voeten (wat het hele lichaam afkoelt), de temperatuur in de ruimte zakt met zo’n 2-3 graden.

Verbetert de techniek van een warmtepomp nog?

In Nederland is een warmtepomp een relatief nieuw product, waardoor veel mensen verwachten dat het nog niet goed is doorontwikkeld. Wat veel mensen niet weten is dat een warmtepomp al tientallen jaren op grote schaal wordt gebruikt in onder anderen Scandinavië en Duitsland. De techniek is dus al heel erg doorontwikkeld en zal niet snel nog veel efficiënter worden. 

Dat de techniek achter de warmtepomp niet zo snel nog efficiënter wordt, betekent niet dat er geen andere mogelijkheden zijn om een woning gasloos te maken. Steeds vaker worden er kleinschalige proeven gedaan met waterstof. Waterstof is een hele goede manier om van het gas af te kunnen. Nadeel is wel dat waterstof grote aanpassingen vraagt in ons landelijke warmtenetwerk. Hierdoor is waterstof, zeker op korte termijn, voor veel huizen geen optie.

Oriënteren

Past een warmtepomp bij uw woonsituatie?

Lees meer

Aanschaf

Alles over de aanschaf van een warmtepomp

Lees meer

Installatie

De warmtepomp wordt vakkundig geïnstalleerd

Lees meer

Na de installatie

Geniet jarenlang van energiezuinig verwarmen

Lees meer