Menumenuclose

De nadelen van een warmtepomp

Een warmtepomp: er wordt veel over gesproken. Is het nu wel of niet geschikt voor in bestaande woningen? En wordt het wel écht comfortabel warm in huis? Wij vertellen graag wat de echte nadelen zijn van warmtepompen, zodat u precies weet of een warmtepomp wel de juiste keuze is voor uw woning en u niet verrassingen komt te staan.

Download het warmtepomp magazine

  • Alles wat u moet weten over hybride warmtepompen;
  • Eerlijke en duidelijke uitleg;
  • Ontdek of een warmtepomp iets voor u is.
Download het gratis magazine

Is uw woning geschikt voor een warmtepomp?


  • Lager gasverbruik én lagere energiekosten
  • Profiteer van subsidies: tot wel €1.700!
  • Verlaag uw CO2 uitstoot aanzienlijk

Ontdek uw mogelijkheden met onze check!

Niet mogelijk in iedere woning

Een warmtepomp is niet zomaar te installeren in iedere woning. Er zijn een aantal voorwaarden waar de woning aan moet voldoen. Vooral in oudere woningen kan de installatie van een warmtepomp ingrijpend zijn. Hybride warmtepompen zijn redelijk eenvoudig toepasbaar in bestaande woningen, al blijven er ook hier een aantal aandachtspunten waar rekening mee moet worden gehouden voordat u een warmtepomp laat installeren. In nieuwbouwwoningen is een warmtepomp tegenwoordig goed toe te passen.

Isoleren is noodzakelijk

Om het comfortabel warm te krijgen in huis met een warmtepomp, is goede isolatie noodzakelijk. Een warmtepomp verwarmt de woning op een lagere temperatuur dan een cv-ketel. Wanneer uw woning slecht geïsoleerd is, gaat er veel warmte verloren via muren, ramen en kieren. Het is dan lastig om de woning comfortabel warm te krijgen.

Vloerverwarming wordt aangeraden

Omdat de warmtepomp de woning op lagere temperatuur verwarmt, is het niet altijd mogelijk om de traditionele radiatoren te behouden. Lage temperatuurverwarming (vaak vloerverwarming) is zeer geschikt om de woning te verwarmen op lagere temperatuur. U kunt zelf testen of het nodig is de bestaande radiatoren te vervangen voor lage temperatuurverwarming. Hoe u dat doet, leest u hier.

Extra ruimte nodig dan met alleen een cv-ketel

Om een hybride warmtepomp te installeren, is er meer ruimte nodig dan bij alleen een cv-ketel. De warmtepomp wordt naast de cv-ketel geïnstalleerd. Naast de binnenunit, heeft u ook ruimte nodig voor een buitenunit. Deze buitenunit kunt u op de schuur, een balkon, een plat dak of aan de gevel monteren. 

De buitenunit maakt geluid

In de buitenunit zit een ventilator, die geluid maakt wanneer deze draait. Door sommige mensen wordt dit als storend ervaren, maar in praktijk draait deze ventilator alleen wanneer u uw woning verwarmt. Dit is alleen wanneer het buiten koud is en u waarschijnlijk ramen en deuren gesloten houdt. In de zomer, wanneer u buiten zit en ramen en deuren open hebt, verwarmt u de woning niet en maakt de buitenunit dus ook geen geluid. Het is wel aan te raden na te denken over waar de buitenunit geplaatst wordt, zodat u het geluid zo min mogelijk hoort.

Het is niet aan te raden om zonder goed advies een warmtepomp te laten installeren. De kans is dan vrij groot dat het systeem niet goed werkt en uw woning niet goed verwarmd wordt. Wilt u weten of uw woning geschikt is? Doe dan onze warmtepompchecklist.

Oriënteren

Past een warmtepomp bij uw woonsituatie?

Lees meer

Aanschaf

Alles over de aanschaf van een warmtepomp

Lees meer

Installatie

De warmtepomp wordt vakkundig geïnstalleerd

Lees meer

Na de installatie

Geniet jarenlang van energiezuinig verwarmen

Lees meer