Menumenuclose

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp onttrekt warmte aan de bodem of buitenlucht en geeft deze af in uw woning. Dit gebeurd met behulp van een vloeistof, door de druk te verhogen en verlagen in de warmtepomp wordt het kookpunt verlaagd, waardoor er warmte ontstaat. Er zijn verschillende soorten warmtepompen die allemaal een iets andere werking hebben.

De werking van een elektrische warmtepomp

De meeste warmtepompen die gebruikt worden zijn elektrisch aangedreven warmtepompen. Dit houdt in dat ze geen hulp krijgen van een cv ketel bij het verwarmen van de woning. Een elektrische warmtepomp werkt volgens hetzelfde principe als een koelkast, maar dan andersom. Bij een koelkast wordt de warme lucht onttrokken en afgegeven aan de achterkant van de koelkast. Bij een warmtepomp wordt de warmte onttrokken aan de lucht of bodem en afgegeven in de woning.

Wilt u ook:

  • Lagere gasverbruik én lagere energiekosten
  • Aantrekkelijke subsidiemogelijkheden
  • Comfortabele warmte door uw gehele woning

Doe de warmtepompcheck!

Maar hoe werkt dit dan precies?

Een warmtepompsysteem bestaat simpel gezegd uit een aantal onderdelen: een verdamper, een compressor, een condensor en een expansieventiel. Deze onderdelen zorgen voor de juiste werking van een warmtepomp. 

  • Aan de bronzijde van de warmtepomp wordt koudemiddel verwarmt in de verdamper.
  • Vervolgens wordt met behulp van de compressor het koudemiddel onder druk gezet, waardoor er een temperatuurstijging plaatsvindt. 
  • Het koudemiddel wordt naar een warmtewisselaar gepompt om daar de warmte af te geven aan het water voor het verwarmingssysteem.
  • Vervolgens wordt de druk weer verlaagd in het expansieventiel, de temperatuur neemt daardoor af. Het proces begint dan opnieuw.
Tip: Meer weten over warmtepompen? Download dan gratis ons warmtepomp magazine.

De werking van een hybride warmtepomp in combinatie met een HR ketel

De hybride warmtepomp werkt op dezelfde manier als de elektrische warmtepomp. Er wordt warmte uit de buitenlucht gehaald. Door de druk te verhogen wordt deze lucht naar een hogere temperatuur gebracht. Deze lucht wordt vervolgens afgegeven aan de condensor. De condensor zorgt ervoor dat de warmte wordt afgegeven aan het verwarmingssysteem. Met een hybride warmtepomp kan er warm water worden gerealiseerd, maar geen heet water. Voor het verkrijgen van heet water is een cv ketel nodig.

Oriënteren

Past een warmtepomp bij uw woonsituatie?

Lees meer

Aanvraag

Breman neemt uw offerte in behandeling

Lees meer

Installeren

Alles over de installatie van een warmtepomp

Lees meer

Na de installatie

Geniet jarenlang van energiezuinig verwarmen

Lees meer
closeDeze website maakt gebruikt van cookiesCookies accepteren