Menumenuclose

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht, bodem of water en geeft deze af in uw woning. Dit gebeurt met behulp van een vloeistof, door de druk te verhogen en verlagen in de warmtepomp wordt het kookpunt verlaagd, waardoor er warmte ontstaat. Er zijn verschillende soorten warmtepompen die allemaal een iets andere werking hebben. De werking van de verschillende warmtepompen leggen we hieronder aan u uit.

Download het warmtepomp magazine

  • Alles wat u moet weten over hybride warmtepompen;
  • Eerlijke en duidelijke uitleg;
  • Ontdek of een warmtepomp iets voor u is.
Download het gratis magazine

Is uw woning geschikt voor een warmtepomp?


  • Lager gasverbruik én lagere energiekosten
  • Profiteer van subsidies: tot wel €1.700!
  • Verlaag uw CO2 uitstoot aanzienlijk

Ontdek uw mogelijkheden met onze check!

De werking van een hybride warmtepomp samen met een HR ketel

Een hybride warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. Door de druk te verhogen wordt deze lucht naar een hogere temperatuur gebracht. Deze lucht wordt vervolgens afgegeven aan de condensor. De condensor zorgt ervoor dat de warmte wordt afgegeven aan het verwarmingssysteem. Met een hybride warmtepomp kan er warm water worden gerealiseerd, maar geen heet water. Voor het verkrijgen van heet water is een cv ketel nodig. Bij een hybride warmtepomp is het niet nodig om in de grond te boren of andere ingrijpende maatregelen te nemen. Hierdoor ligt de prijs van een hybride warmtepomp lager dan een elektrische warmtepomp.

Maar hoe werkt dit dan precies?

Een warmtepompsysteem bestaat simpel gezegd uit een aantal onderdelen: een verdamper, een compressor, een condensor en een expansieventiel. Deze onderdelen zorgen voor de juiste werking van een warmtepomp. 

  • Aan de bronzijde van de warmtepomp wordt koudemiddel verwarmt in de verdamper.
  • Vervolgens wordt met behulp van de compressor het koudemiddel onder druk gezet, waardoor er een temperatuurstijging plaatsvindt. 
  • Het koudemiddel wordt naar een warmtewisselaar gepompt om daar de warmte af te geven aan het water voor het verwarmingssysteem.
  • Vervolgens wordt de druk weer verlaagd in het expansieventiel, de temperatuur neemt daardoor af. Het proces begint dan opnieuw.
Tip: Meer weten over warmtepompen? Download dan gratis ons warmtepomp magazine.

De werking van een elektrische warmtepomp

Naast een hybride warmtepomp, kunt u ook kiezen voor een elektrische warmtepomp. Dit houdt in dat de warmtepomp geen hulp krijgt van een cv ketel bij het verwarmen van de woning. Een elektrische warmtepomp werkt volgens hetzelfde principe als een koelkast, maar dan andersom. Bij een koelkast wordt de warme lucht onttrokken en afgegeven aan de achterkant van de koelkast. Bij een warmtepomp wordt de warmte onttrokken aan de lucht of bodem en afgegeven in de woning.

Een elektrische warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de grond of uit water. De prijs van een elektrische warmtepomp ligt hoger dan bij een hybride warmtepomp, maar een elektrische warmtepomp zorgt er wel voor dat u volledig van het gas af kunt.

Oriënteren

Past een warmtepomp bij uw woonsituatie?

Lees meer

Aanschaf

Alles over de aanschaf van een warmtepomp

Lees meer

Installatie

De warmtepomp wordt vakkundig geïnstalleerd

Lees meer

Na de installatie

Geniet jarenlang van energiezuinig verwarmen

Lees meer