Menumenuclose

Een warmtepompboiler:
de voor- en nadelen

Voor het verwarmen van tapwater zijn strenge regels om de veiligheid te bewaken. Hierdoor is het met een hybride warmtepomp vaak niet mogelijk om tapwater te verwarmen. Een warmtepompboiler kan dan uitkomst bieden. Een warmtepompboiler gebruikt warmte uit de ventilatielucht en stroom van eventuele zonnepanelen of uit het net om tapwater te verwarmen. Dit water wordt opgeslagen in een boiler. U kunt dus op ieder moment van de dag gebruikmaken van dit water.

Is uw woning geschikt voor een warmtepomp?


  • Lager gasverbruik én lagere energiekosten
  • Profiteer van subsidies: tot wel €1.700!
  • Verlaag uw CO2 uitstoot aanzienlijk

Ontdek uw mogelijkheden met onze check!

De voor- en nadelen van een warmtepompboiler

De keuze voor een warmtepompboiler is natuurlijk goed voor het milieu. U stoot minder CO2 uit, omdat u tapwater niet langer met gas, maar elektrisch verwarmt. Daarnaast kan een warmtepompboiler heel rendabel zijn als uw zonnepanelen extra stroom terugleveren aan het net. Deze stroom kunt u dan voor de warmtepompboiler gebruiken!

Er zitten ook nadelen aan een warmtepompboiler. Zo heeft u niet meer altijd onbeperkt warm water. Wanneer de boiler leeg is (bijvoorbeeld na lang douchen), moet deze opnieuw gevuld worden. Het duurt daardoor even voor u weer warm water heeft.

Ondanks dat u het extra stroomverbruik wellicht op kunt vangen met uw zonnepanelen, blijft het rendement van een warmtepompboiler beperkt. Ongeveer 80% van de kosten aan gas zitten in het verwarmen van de woning en dus niet in het verwarmen van het tapwater. Wanneer u ervoor kiest om uw manier van verwarmen te verduurzamen, kunt u dus veel meer besparen.

Bespaar op uw gasverbruik voor verwarmen

Besparen op uw gasverbruik voor verwarming kan met een hybride warmtepomp. Een hybride warmtepomp gebruikt buitenlucht om de woning te verwarmen. Met een hybride warmtepomp kunt u tot wel 70% van uw kosten voor verwarming besparen.

Tip: Meer weten over hybride warmtepompen? Download dan gratis ons warmtepomp magazine.

Een hybride warmtepomp werkt samen met uw huidige of een ingebouwde cv-ketel. Op hele koude dagen springt de cv-ketel bij. De hybride warmtepomp is dus niet volledig elektrisch. U heeft nog steeds een gasaansluiting nodig. In de bestaande bouw is een hybride warmtepomp goed toe te passen. Er zijn weinig aanpassingen nodig om een woning geschikt te maken. Een volledig elektrische warmtepomp is een stuk duurder en lastiger toe te passen is bestaande woningen. Daarom wordt deze vooral gebruikt in nieuwbouw.

Oriënteren

Past een warmtepomp bij uw woonsituatie?

Lees meer

Aanschaf

Alles over de aanschaf van een warmtepomp

Lees meer

Installatie

De warmtepomp wordt vakkundig geïnstalleerd

Lees meer

Na de installatie

Geniet jarenlang van energiezuinig verwarmen

Lees meer