Menumenuclose

Vermogen warmtepomp: waar moet u op letten?

Wanneer u een warmtepomp wilt gaan gebruiken om uw woning te verwarmen, is het belangrijk om te weten hoeveel vermogen de warmtepomp nodig heeft om dit te kunnen doen. Er zijn verschillende factoren waar u rekening mee dient te houden bij het kiezen van het vermogen van uw warmtepomp. Wij vertellen u er graag meer over!

Wat is het vermogen van een warmtepomp?

Een warmtepomp gebruikt energie om warmte uit een natuurlijke bron om te zetten naar temperatuur om mee te verwarmen. De hoeveelheid energie die de warmtepomp in een bepaalde tijd levert bepaalt het vermogen van de warmtepomp. Het vermogen wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh).

Het juiste vermogen bepalen

Vaak wordt gedacht dat hoe groter een woning is, hoe meer vermogen een warmtepomp nodig heeft om te verwarmen. De te verwarmen oppervlakte speelt zeker een rol in het bepalen van het benodigde vermogen. Maar misschien nog wel belangrijker is om te kijken naar het isolatievermogen van de woning, omdat de mate van isolatie bepaalt hoeveel warmteverlies er zal zijn. In een goed geïsoleerde woning zal de warmtepomp veel minder hard hoeven werken dan in een matig geïsoleerde woning. Is uw woning dus goed geïsoleerd, dan zal een warmtepomp met een laag vermogen een geschikte keuze zijn.

Vermogen gebruiken om rendement te berekenen

Het rendement van uw (toekomstige) warmtepomp is een belangrijk gegeven wanneer u overweegt een warmtepomp aan te schaffen. Hiermee kunt u een inschatting maken van de snelheid waarmee u uw investering in de warmtepomp terugverdient. Het rendement, ofwel de COP (Coefficient of Performance) kunt u berekenen aan de hand van het vermogen. Benieuwd hoe u dit doet? Lees meer over COP.

Ontdek welk vermogen u nodig hebt

Bent u benieuwd hoeveel vermogen een warmtepomp in uw woning nodig heeft om te verwarmen? Vul de ENGIE warmtepompchecklist in. Op basis van uw antwoord geven wij u een persoonlijk advies over onze warmtepompen.

Is uw woning geschikt voor een warmtepomp?


  • Lager gasverbruik én lagere energiekosten
  • Profiteer van subsidies: tot wel €1.700!
  • Verlaag uw CO2 uitstoot aanzienlijk

Ontdek uw mogelijkheden met onze check!