Menumenuclose

Wat is de levensduur van een warmtepomp?

U wilt overstappen op een warmtepomp om om woning mee te verwarmen. Maar wat is eigenlijk de levensduur van een warmtepomp? De levensduur van een warmtepomp is goed om te weten, omdat u de investering in uw installatie wilt terugverdienen. Wanneer u de investering heeft terugverdiend wilt u natuurlijk nog langer gebruik blijven maken van uw warmtepomp. Hieronder vertellen wij u meer over de levensduur van warmtepompen. Ook geven wij u een aantal handige tips om uw warmtepomp zo lang mogelijk optimaal te laten werken.

Hoe lang gaat een warmtepomp mee?

Gemiddeld gaat een warmtepomp in ieder geval 15 tot 20 jaar mee, maar er zijn ook warmtepompen die het langer dan 30 jaar volhouden. De precieze levensduur van een warmtepomp is niet te garanderen, omdat deze van verschillende factoren afhankelijk is. Een voordeel is dat u zelf invloed kunt uitoefenen op de meeste factoren. De belangrijkste factoren voor een lange levensduur van een warmtepomp zijn:

 

1. Een goede compressor

In principe staat de levensduur van de warmtepomp gelijk aan de levensduur van de compressor. De compressor is namelijk het belangrijkste onderdeel van het systeem. U wilt dan ook dat uw warmtepomp beschikt over een goede compressor. 

2. Zo weinig mogelijk start-stop cycli

De ideale warmtepomp hoeft niet veel te starten en stoppen. Want hoe minder start-stop cycli op elkaar volgen, hoe minder slijtage de warmtepomp oploopt. En hoe minder slijtage, hoe langer uw warmtepomp meegaat. Laat u daarom goed adviseren over de compressor en de hoeveelheid start-stop cycli. 

3. Regelmatig onderhoud van de warmtepomp

Met regelmatig onderhoud van uw warmtepomp kunt u de levensduur van uw systeem aanzienlijk verlengen. Sterker nog: onderhoud kan zelfs een positieve invloed hebben op de terugverdientijd! Door regelmatig een onderhoudsbeurt te laten uitvoeren blijft het rendement van uw warmtepomp namelijk altijd optimaal.

Ontdek de beste warmtepomp voor u

ENGIE levert verschillende soorten warmtepompen van uitstekende kwaliteit en met een goede levensduur. Bent u benieuwd welke warmtepomp het beste bij uw woning en wensen past? Lees ons gratis Warmtepomp Magazine en vul de warmtepompchecklist in. Aan de hand van uw antwoorden kunnen wij u persoonlijk advies geven over onze warmtepompen.

Is uw woning geschikt voor een warmtepomp?


  • Lager gasverbruik én lagere energiekosten
  • Profiteer van subsidies: tot wel €1.700!
  • Verlaag uw CO2 uitstoot aanzienlijk

Ontdek uw mogelijkheden met onze check!