Menumenuclose

Maakt een warmtepomp geluid?

De buitenunit van een hybride warmtepomp maakt geluid. In de buitenunit zit namelijk een ventilator. Zodra de warmtepomp aanslaat, maakt deze ventilator een zoemend geluid. Van kwalitatief goede warmtepompen is dit geluid minimaal. Met onze tips kunt u het geluid verder terugbrengen. Hoe u dit kunt doen, leggen we u graag uit.

Download het warmtepomp magazine

  • Alles wat u moet weten over hybride warmtepompen;
  • Eerlijke en duidelijke uitleg;
  • Ontdek of een warmtepomp iets voor u is.
Download het gratis magazine

Is uw woning geschikt voor een warmtepomp?


  • Lager gasverbruik én lagere energiekosten
  • Profiteer van subsidies: tot wel €1.700!
  • Verlaag uw CO2 uitstoot aanzienlijk

Ontdek uw mogelijkheden met onze check!

Denk goed na over de locatie van de buitenunit

De warmtepomp staat vooral aan als het buiten koud is. 's Winters heeft u uw ramen en deuren waarschijnlijk gesloten, waardoor het geluid van de buitenunit niet of nauwelijks hoorbaar is. Sommige warmtepompen kunnen de woning zomers koelen. Als dit zo is, is het extra aan te raden om goed na te denken over waar u de buitenunit plaatst. U wilt natuurlijk niet dat u niet meer rustig in de tuin kunt zitten, zonder het zoemende geluid van de warmtepomp. 

De oplossing hiervoor is in veel gevallen eenvoudig: plaats de buitenunit aan de voorkant van de woning, bijvoorbeeld op een schuur, balkon of met een wandbeugel tegen de voorgevel. Het geluid van de buitenunit is nu enkel hoorbaar in de voortuin. In veel situaties is dit een goede oplossing, omdat de voortuin enkel gebruikt wordt om de woning in of uit te gaan. Het is ook niet aan te raden de buitenunit naast een slaapkamerraam te plaatsen. 

Schokdempers om het geluid van een warmtepomp te dempen

Wanneer u de buitenunit tegen of in de buurt van een gevel plaatst, kan het zijn dat de buitenunit tegen de gevel trilt. Dit kan een storend geluid zijn dat in extreme gevallen binnen hoorbaar is. Met schokdempers lost u dit probleem op. De schokdempers worden tussen de warmtepomp en de het liefst zware, stabiele ondergrond. De schokdempers vangen de trillingen op en nemen het geluid weg. Daarnaast kunt u een flexibele leiding tussen de warmtepomp en het afgiftesysteem plaatsten. Deze flexibele leiding zorgt ervoor dat trillingen minder goed hoorbaar zijn.

Tijdssturing om het geluid op gewenste tijden te verminderen

Het geluid van de warmtepomp horen veel mensen vooral 's nachts, omdat er dan weinig omgevingsgeluiden zijn. Op veel warmtepompen zit een speciale 'silent-mode'. Deze 'silent-mode' zorgt ervoor dat er minder warmte en warm tapwater wordt geproduceerd. Deze speciale instelling kunt u prima 's nachts gebruiken. Uw warmtevraag is dan namelijk een stuk kleiner dan overdag. Hiermee maakt de warmtepomp minder geluid en kunt u rustig slapen.

Omkasting van de warmtepomp

Mocht u na het nemen van bovenstaande maatregelen nog steeds last hebben van het geluid, kunt u kiezen voor een omkasting. De omkasting komt om de buitenunit heen. De omkasting verlaagt het geluidsniveau van de buitenunit.

Oriënteren

Past een warmtepomp bij uw woonsituatie?

Lees meer

Aanschaf

Alles over de aanschaf van een warmtepomp

Lees meer

Installatie

De warmtepomp wordt vakkundig geïnstalleerd

Lees meer

Na de installatie

Geniet jarenlang van energiezuinig verwarmen

Lees meer