Menumenuclose

Wat is de COP van een warmtepomp?

Wanneer u op zoek gaat naar een warmtepomp komen er verschillende termen voorbij die u misschien nog niet eerder hebt gehoord. Eén van de termen die voor u belangrijk is, is COP (Coefficient of Performance). De investering die u doet om een warmtepomp te installeren verdient u in de tijd erna weer terug. Hoe snel dit gaat hangt af van de COP. Met de COP van een warmtepomp wordt namelijk aangegeven hoe hoog de efficiëntie van het systeem is.

Wat is COP precies?

Een warmtepomp verbruikt energie om uw woning te verwarmen. Met de COP kunt u zien hoeveel energie iedere verbruikte kW energie oplevert. De COP vertelt u dus de verhouding tussen de verbruikte energie en de hiermee opgewekte warmte. Is de COP van uw warmtepomp bijvoorbeeld 3, dan levert iedere kW energie 3 kW aan warmte op. Hoe hoger de COP, hoe meer warmte u uit de energie haalt. In de ideale situatie is de COP van uw warmtepomp dan ook zo hoog mogelijk.

Energiekosten berekenen met COP

De COP vertelt u dus hoeveel warmte een kW aan energie zal opleveren. Op basis van deze informatie kunt u berekeningen maken die goed van pas komen voordat u een warmtepomp aanschaft. U kunt bijvoorbeeld voorspellen wat de jaarlijkse energiekosten voor uw warmtepomp ongeveer zullen zijn. Voor de berekeningen kunt u onderstaande berekening gebruiken.

Jaarlijkse energiekosten berekenen

(Thermisch vermogen in kWh / COP) x elektriciteitsprijs per kWh = jaarlijks verbruik warmtepomp

Is uw woning geschikt voor een warmtepomp?


  • Lager gasverbruik én lagere energiekosten
  • Profiteer van subsidies: tot wel €1.700!
  • Verlaag uw CO2 uitstoot aanzienlijk

Ontdek uw mogelijkheden met onze check!