Menumenuclose

Wat is een lucht - water warmtepomp?

Een lucht - water warmtepomp haalt warmte uit de lucht en verwarmt dat naar bruikbare temperatuur. Hiermee wordt de woning en het water verwarmd. Dit kan in zowel hybride vorm (in combinatie met een cv-ketel) als volledig elektrisch. Bij de volledig elektrische variant heeft u voor warm water een apart voorraadvat.

De werking van een lucht - water warmtepomp is te vergelijken met de werking van een koelkast. Een koelkast onttrekt warmte binnen in de koelkast en geeft deze af aan de buitenkant. Een lucht - water warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en geeft deze af in de woning. Ook als het buiten kouder is dan binnen, kan de warmtepomp warmte halen uit de buitenlucht.

Is uw woning geschikt voor een warmtepomp?


  • Lager gasverbruik én lagere energiekosten
  • Profiteer van subsidies: tot wel €1.700!
  • Verlaag uw CO2 uitstoot aanzienlijk

Ontdek uw mogelijkheden met onze check!

Wat zijn de voor en nadelen van een lucht - water warmtepomp?

Voordelen

Verwarmen met een warmtepomp is erg duurzaam. De CO2-uitstoot door verwarming en warm water daalt door het gebruik van een warmtepomp. Als in de toekomst alle stroom in Nederland 100% duurzaam is, gaat de CO2-uitstoot zelfs naar nul. Vergeleken met een hr-ketel op gas is de CO2-uitstoot door verwarming en water 40% lager. U bespaart op uw energieverbruik voor verwarmen en warm water. De energierekening gaat daardoor omlaag.

Nadelen

Een woning is alleen geschikt voor een lucht - water warmtepomp als de isolatie goed op orde is. De woning moet goed tot zeer goed geïsoleerd zijn. Goed tot zeer goede isolatie houdt in dat de vloer, spouwmuur en het dak geïsoleerd zijn en er HR++ glas in de ramen zit. Een warmtepomp werkt namelijk met een maximale temperatuur van 45 tot 55 graden. Een cv-ketel levert water met een temperatuur van 60-80 graden. Een slecht geïsoleerde woning wordt met de lage temperatuur van de warmtepomp niet warm genoeg. Bij een lucht - water warmtepomp wordt er gebruik gemaakt van een buitenunit. De ventilator in deze buitenunit maakt geluid als hij draait. Dit kan een nadeel zijn.

Tip: Meer weten over isoleren? Download dan ons gratis isolatie-magazine.

Wat zijn de kosten en besparingen van een lucht - water warmtepomp?

De kosten voor een lucht - water warmtepomp kunt u hier vinden. [link naar kosten volledige warmtepomp] De opbrengsten voor een lucht - water warmtepomp zijn in het schema hieronder weergegeven.

 
Energieverbruik per jaar voor verwarming en warm water (kWh of m3)
Kosten energieverbruik per jaar
Je bespaart elk jaar 
Je CO2 uitstoot is per jaar
HR-Ketel
 1.120 m3 gas
€ 700 (+ € 220 voor de gasaansluiting)
-
2.100 kilo
Warmtepomp lucht - water
3.100 kWh
€ 610
€ 90 (+ € 220 omdat de gasaansluiting weg kan)
1.300 kilo

Berekend met een gasprijs van 63 cent per m3 en een stroomprijs van 20 cent per kWh (prijspeil 2018). Uitgegaan van een goed geïsoleerde gemiddelde gezinswoning met 3 bewoners.

Bron: Milieucentraal.nl

Tip: Is uw woning geschikt voor een warmtepomp? Doe gratis de warmtepompchecklist