Menumenuclose

Wat is een lucht-lucht warmtepomp?

Een lucht-lucht warmtepomp, ook wel ventilatiewarmtepomp genoemd, werkt op stroom. Dit type warmtepomp haalt warmte uit ventilatielucht van het mechanische ventilatiesysteem. U heeft bij deze warmtepomp dus geen buitenunit. Zomers kunt u uw woning ook koelen met deze warmtepomp

Is uw woning geschikt voor een warmtepomp?


  • Lager gasverbruik én lagere energiekosten
  • Profiteer van subsidies: tot wel €1.700!
  • Verlaag uw CO2 uitstoot aanzienlijk

Ontdek uw mogelijkheden met onze check!

Wat zijn de voor- en nadelen van de lucht-lucht warmtepomp?

Voordelen

De lucht-lucht warmtepomp komt in plaats van de ventilatie-unit. Een aparte buitenunit voor de warmtepomp is hierdoor niet meer nodig. Omdat de warmtepomp warme ventilatielucht gebruikt, heeft de warmtepomp ook een hoog rendement als het buiten heel koud is. 

Nadelen 

Uw woning is alleen geschikt voor een lucht-lucht warmtepomp als er mechanische ventilatie aanwezig is in de woning. In woningen die gebouwd zijn tussen 1976 en 2000 is dit vaak het geval. De hoeveelheid ventilatielucht is beperkt, waardoor het vermogen niet heel groot is. Een lucht-lucht warmtepomp werkt vaak samen met andere verwarmingsinstallaties om het hele huis te verwarmen.

Tip: Meer weten over warmtepompen? Download gratis het ENGIE Warmtepomp Magazine.

Wat zijn de kosten en besparingen?

Een lucht-lucht warmtepomp levert in een gemiddelde eengezinswoning ongeveer een besparing van €120 per jaar op. We zetten het verbruik van een hr-ketel en een warmtepomp naast elkaar.

 
Energieverbruik per jaar voor verwarming en warm water
Energiekosten per jaar*
Je bespaart elk jaar
CO2-uitstoot per jaar
hr-ketel
1.800 m3 gas
€ 1.120
-
3.300 kilo
Ventilatiewarmtepomp
950 m³ gas + 1.900 kWh per jaar
€ 1.000
€ 120
2.650 kilo

Berekend met een gasprijs van 63 cent per m³ en een stroomprijs van 20 cent per kWh (prijspeil 2018). Als de temperatuur onder de 4 graden daalt, schakelt in dit voorbeeld de warmtepomp uit en de cv-ketel aan.

Handige tips

Heeft u nog een ventilatorbox op wisselstroom? Dan is het verstandig om deze te vervangen door een lucht-lucht warmtepomp. Zo bespaart u extra energie.

Heeft uw woning balansventilatie? Dan is een lucht-lucht warmtepomp niet mogelijk. De warmte uit de ventilatielucht wordt namelijk al gebruikt om binnenkomende lucht op te warmen.

Het is niet zinvol om extra te ventileren om zo meer warme lucht naar de warmtepomp te sturen. Het kost namelijk alleen maar extra stroom en er komt meer koude lucht de woning in, die dus ook weer opgewarmd moet worden.

Bron: Milieucentraal.nl

Tip: Is uw woning geschikt voor een warmtepomp? Doe gratis de warmtepompchecklist