Menumenuclose

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp werkt op stroom en wordt gekoppeld aan uw cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor het grootste deel voor de verwarming in uw woning. De cv-ketel zorgt voor warm water in de badkamer en keuken en springt bij voor verwarming als het buiten erg koud is. Een hybride warmtepomp is aan te sluiten op uw huidige cv-ketel of een nieuwe cv-ketel.

De hybride warmtepomp heeft een buitenunit die lijkt op een airco. De buitenunit haalt warmte uit de buitenlucht en geeft deze af in de woning. De buitentemperatuur hoeft hiervoor niet warmer te zijn dan de binnentemperatuur, een warmtepomp kan namelijk ook warmte halen uit de lucht als het buiten koud is.

Is uw woning geschikt voor een warmtepomp?


  • Lager gasverbruik én lagere energiekosten
  • Profiteer van subsidies: tot wel €1.700!
  • Verlaag uw CO2 uitstoot aanzienlijk

Ontdek uw mogelijkheden met onze check!

Waarom kiezen voor een hybride warmtepomp

Voor een hybride warmtepomp is het niet nodig om uw woning perfect te isoleren. Matige isolatie van de woning is al voldoende. U heeft bijvoorbeeld dubbel glas, spouwmuurisolatie en matige vloer- en dakisolatie (van 5-7 centimeter). Als de woning beter geïsoleerd is, is dat alleen maar goed. U zou dan ook een volledige warmtepomp kunnen overwegen. 

Het is niet nodig om bij de aanschaf van een hybride warmtepomp over te stappen over vloerverwarming. De hybride warmtepomp kan vaak samenwerken met bestaande radiatoren. Een warmtepomp verwarmt het water in de radiatoren tot een temperatuur van 45 à 55 graden. Een cv-ketel verwarmt het water op een temperatuur van 60 tot 80 graden. Een warmtepomp werkt dus met een lagere temperatuur dan een cv-ketel. In oudere huizen zijn de bestaande radiatoren hier vaak wel voor geschikt. Dit komt omdat radiatoren daar een grote capaciteit hebben omdat de verwarming is ontworpen voor een huis zonder isolatie.

Belangrijk om te weten is dat een hybride warmtepomp niet zinvol is in een slecht geïsoleerde woning. Een slecht geïsoleerde woning heeft bijvoorbeeld alleen matige dakisolatie en dubbel glas, maar geen spouwmuurisolatie en geen vloerisolatie. U kunt het geld dan beter besteden aan spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Dit levert in dat geval meer voordeel op in CO2 en financieel. Na het isoleren is het zinvol om een hybride warmtepomp aan te schaffen.

Tip: Benieuwd of uw woning geschikt is? Doe gratis de warmtepomp check.

Wat zijn de kosten en besparingen bij een hybride warmtepomp?

Hieronder zie je de kosten en besparingen voor een hybride warmtepomp. Dit wordt vergeleken met een HR-ketel.

 
Energieverbruik per jaar voor verwarming en warm water
Energiekosten per jaar
Je bespaart elk jaar
CO2-uitstoot per jaar
HR-ketel
1.800 m³
€ 1.120
-
3.300 kilo
Hybride warmtepomp 5 kW met HR-ketel
950 m³
€ 980
€ 140
2.600 kilo

Berekend met een gasprijs van 63 cent per m³ en een stroomprijs van 20 cent per kWh (prijspeil 2018). Als de temperatuur onder de 4 graden daalt, schakelt in dit voorbeeld de warmtepomp uit en de cv-ketel aan.

Bron: Milieucentraal.nl

Oriënteren

Past een warmtepomp bij uw woonsituatie?

Lees meer

Aanschaf

Alles over de aanschaf van een warmtepomp

Lees meer

Installatie

De warmtepomp wordt vakkundig geïnstalleerd

Lees meer

Na de installatie

Geniet jarenlang van energiezuinig verwarmen

Lees meer