Menumenuclose

Wat is een elektrische warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit lucht, bodem of grondwater en zet dat om in een aangename temperatuur om uw woning te verwarmen. Een elektrische warmtepomp werkt volledig op stroom, in tegendeel tot een hybride warmtepomp, die in combinatie met aardgas werkt. Een elektrische warmtepomp wordt ook wel een volledige of all electric warmtepomp genoemd. Een volledige warmtepomp zorgt voor verwarming en beschikt over een voorraadvat voor warm water.

De werking van een warmtepomp is te vergelijken met de werking van een koelkast. Een koelkast haalt alle warmte uit de lucht in de koelkast en geeft de warmte af aan de achterzijde van de koelkast. Een warmtepomp doet het andersom. Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, bodem of het grondwater en geeft die warmte in huis af. Het hoeft daarvoor buiten niet warmer te zijn dan in huis, een warmtepomp kan namelijk ook warmte uit de lucht, bodem of het grondwater halen als het buiten koud is.

Is uw woning geschikt voor een warmtepomp?


  • Lager gasverbruik én lagere energiekosten
  • Profiteer van subsidies: tot wel €1.700!
  • Verlaag uw CO2 uitstoot aanzienlijk

Ontdek uw mogelijkheden met onze check!

Wat zijn de voor- en nadelen van een elektrische warmtepomp?

De aanschaf van een elektrische warmtepomp brengt een aantal voor- en nadelen met zich mee. In samenwerking met Milieu Centraal hebben wij de voor- en nadelen voor u op een rijtje gezet.

Voordelen elektrische warmtepomp

Een warmtepomp is duurzaam. Door het gebruik van een warmtepomp daalt de CO2-uitstoot die wordt veroorzaakt door verwarming en warm water. In Nederland is nog niet alle stroom 100% duurzaam. Als dit in de toekomst wel het geval is, gaat de CO2-uitstoot van volledig elektrische warmtepompen zelfs naar nul. In vergelijking met een hr-ketel op gas is uw CO2-uitstoot door verwarming en warm water veel lager:
  • 40% lager met een volledig elektrische warmtepomp met buitenlucht als bron.
  • 50% lager met een volledig elektrische warmtepomp met bodembron.

Nadelen elektrische warmtepomp

Een woning is alleen geschikt voor een volledig elektrische warmtepomp als de woning goed tot zeer goed geïsoleerd is. Goed tot zeer goede isolatie wil zeggen dat: de woning is voorzien van goede dak- en vloerisolatie, een gevulde spouwmuur en HR++ glas. Dit is nodig omdat een warmtepomp werkt met een verwarmingstemperatuur van maximaal 45 tot 55 graden. Een cv-ketel daarentegen met een temperatuur tot 80 graden. Als de woning onvoldoende geïsoleerd is wordt de woning met de temperaturen van de warmtepomp niet warm genoeg.

Tip: Meer weten over isoleren? Download dan ons gratis isolatie-magazine.

Bij een volledig elektrische warmtepomp met als bron de buitenlucht hoort een buitenunit. In de buitenunit zit een ventilator die geluid maakt. Dit kan als een nadeel worden gezien, maar in de meeste gevallen wordt er in de praktijk weinig gemerkt van het geluid. 

Bij een volledige warmtepomp met buitenlucht als warmtebron hoort een buitenunit. Daar zit een ventilator in die geluid maakt als hij draait. In de praktijk hoef je er niet veel van te merken, maar het kan een nadeel van dit soort warmtepomp zijn.

Wat zijn de kosten en besparingen?

De kosten voor de volledige warmtepomp kunt u hier bekijken.


 
Energieverbruik per jaar voor verwarming en warm water (kWh of m3)
Kosten energieverbruik per jaar
U bespaart elk jaar 
Uw CO2 uitstoot is per jaar
HR-Ketel
 1.120 m3 gas
€ 700 (+ € 220 voor de gasaansluiting)
-
2.100 kilo
Warmtepomp lucht - water
3.100 kWh
€ 610
€ 90 (+ € 220 omdat de gasaansluiting weg kan)
1.300 kilo
Warmtepomp bodem
2.300 kWh
€ 460
€ 240 (+ € 220 omdat de gasaansluiting weg kan)
950 kilo

Berekend met een gasprijs van 63 cent per m3 en een stroomprijs van 20 cent per kWh (prijspeil 2018). Uitgegaan van een goed geïsoleerde gemiddelde gezinswoning met 3 bewoners.

Bron: Milieucentraal.nl

Tip: Is uw woning geschikt voor een warmtepomp? Doe gratis de warmtepompchecklist