Menumenuclose

Soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen beschikbaar in Nederland om uw woning op een duurzame manier te verwarmen. Elke situatie vraagt om een ander soort warmtepomp. De meest voorkomende warmtepompen die gebruikt worden in Nederland zijn: lucht/lucht warmtepomp, lucht/water warmtepomp, bodem/water warmtepomp, water/water warmtepomp, hybride warmtepomp.

Is uw woning geschikt voor een warmtepomp?


  • Lager gasverbruik én lagere energiekosten
  • Profiteer van subsidies: tot wel €1.700!
  • Verlaag uw CO2 uitstoot aanzienlijk

Ontdek uw mogelijkheden met onze check!

Verschillende soorten warmtepompen

Lucht/lucht warmtepomp 

De lucht/lucht warmtepomp gebruikt de buitenlucht als energiebron. De warmte wordt met behulp van een koudemiddel uit de lucht gehaald en in de woning afgegeven. Een voordeel van dit type warmtepomp is dat het ook ingezet kan worden als airco. Dit type wordt veel gebruikt in hotelkamers in Nederland. Meer informatie over de lucht/lucht warmtepomp.

Lucht/water warmtepomp
De lucht/water warmtepomp gebruikt de buitenlucht of ventilatielucht als bron. Er wordt energie uit de lucht gehaald en met behulp van een koudemiddel omgezet naar warmte. Deze warmte wordt overgedragen aan het verwarmingssysteem en het tapwater in de woning. Meer informatie over de lucht/water warmtepomp.


Bodem/water warmtepomp
De bodem/water warmtepomp gebruikt de bodem als warmtebron. Er wordt een buizensysteem verticaal of horizontaal in de bodem aangelegd, afhankelijk van het grondoppervlak. Dit wordt ook wel een gesloten bron genoemd. Door dit buizensysteem loopt een vloeistof die de warmte uit de grond haalt. De warmtepomp zet deze warmte om naar een hogere temperatuur om de woning en het tapwater te verwarmen. Meer informatie over de bodem/water warmtepomp.

Water/water warmtepomp
Het grootste deel van de installatie bevindt zich onder de grond want de water/water warmtepomp haalt zijn energie uit grondwater. Het water wordt omhoog gepompt en wanneer de warmte eruit gehaald is weer terug de grond in gepompt. De warmte die wordt opgewekt wordt gebruikt om het huis en het tapwater te verwarmen. Dit type warmtepomp installatie is relatief duur. Meer informatie over de water/water warmtepomp.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp is een warmtepomp die werkt in combinatie met een cv ketel. De warmtepomp is zeer geschikt voor bestaande woningen waar momenteel een gasketel aanwezig is. Er zijn verschillende soorten warmtepompen die hybride zijn. Meer informatie over hybride warmtepompen.

Tip: Is uw woning geschikt voor een warmtepomp? Doe gratis de warmtepompchecklist

Oriënteren

Past een warmtepomp bij uw woonsituatie?

Lees meer

Aanschaf

Alles over de aanschaf van een warmtepomp

Lees meer

Installatie

De warmtepomp wordt vakkundig geïnstalleerd

Lees meer

Na de installatie

Geniet jarenlang van energiezuinig verwarmen

Lees meer