Menumenuclose

Klantervaringen: onze
klanten aan het woord

Duurzaam verwarmen in een vrijstaande woning uit 1916

Soort warmtepomp: Techneco Elga
Type woning: vrijstaand
Bouwjaar: 1916
Locatie: Apeldoorn, Gelderland

Een oude woning duurzaam verwarmen, dat klinkt als een uitdaging. Toch laat deze vrijstaande woning uit 1916 zien dat er ook in oude woningen vaak veel mogelijk is. Deze woning wordt namelijk sinds november 2019 verwarmd met een hybride warmtepomp.

Voor deze woning is er gekozen voor de Techneco Elga, welke gekoppeld kan worden aan een bestaande cv-ketel. De woning is goed geïsoleerd en er is al geïnvesteerd in zonnepanelen. Met een warmtepomp stijgt het elektriciteitsverbruik, omdat de woning elektrisch wordt verwarmd. Maar doordat de zonnepanelen meer opwekken dan dat er wordt verbruikt, wordt deze verhoging opgevangen en wordt de woning dus verwarmd met zelf opgewekte energie. Dubbel duurzaam dus!

‘Met mijn warmtepomp benut ik de overproductie van mijn zonnepanelen. Ik heb een woning uit 1916. Niet direct ideaal voor een warmtepomp zou je zeggen. Maar door de goede isolatie en mijn houtkachel is de warmtevraag beperkt. De hybride warmtepomp werkt heel goed bij mij.’

In de woning ligt geen vloerverwarming. De warmtepomp werkt dus gewoon op de bestaande radiatoren. In veel gevallen is dat geen probleem. Doordat een warmtepomp op lagere temperatuur verwarmt dan een cv-ketel, duurt het iets langer voordat de woning op temperatuur is. Daarom wordt aangeraden om de temperatuur constant op de gewenste temperatuur te houden en de thermostaat 's nachts niet omlaag te zetten. Dit is even wennen, maar is efficiënter en zuiniger dan de warmtepomp steeds op vol vermogen de ruimte te laten bijverwarmen.

‘Je hoort het wel duidelijk als de warmtepomp aan staat. Maar het is geen storend geluid. Door de juiste plaatsing hoor ik er binnen ook helemaal niets van. Mocht ik in de zomer toch overlast ondervinden dan kan ik er altijd nog een kast om heen zetten om het geluid te verminderen’