Menumenuclose

Een warmtepomp installeren in een bestaande woning

In nieuwbouwwoningen wordt de laatste jaren veelvuldig gekozen voor een warmtepomp. Maar wat als u een warmtepomp wilt in een bestaande woning? Dan is het goed met een aantal zaken rekening te houden. Niet iedere bestaande woning is namelijk geschikt voor een warmtepomp. Hieronder leggen we u precies uit wanneer een bestaande woning wel of niet geschikt is voor een warmtepomp.

Is uw woning geschikt voor een warmtepomp?


  • Lager gasverbruik én lagere energiekosten
  • Profiteer van subsidies: tot wel €1.700!
  • Verlaag uw CO2 uitstoot aanzienlijk

Ontdek uw mogelijkheden met onze check!

Wanneer is mijn woning geschikt?

Niet iedere woning is zomaar geschikt voor een warmtepomp. Daarom is het goed om te kijken naar bepaalde kenmerken van een woning, zoals isolatie en het soort verwarming.

Isolatie

Een warmtepomp verwarmt de woning op lagere temperatuur (40-50 graden) dan een traditionele cv-ketel (60-90 graden). Het is daardoor belangrijk dat er niet teveel warmte verloren gaat door slechte isolatie. Bij een slecht geïsoleerde woning is dit wel het geval en lukt het niet om de woning met een lagere temperatuur aanvoerwater te verwarmen. Stap één is dus altijd om te zorgen dat de woning goed geïsoleerd is.

Gelukkig is het verbeteren van de isolatie een vrij eenvoudige maatregel, waar u veel aan heeft. Door uw woning goed te isoleren brengt u namelijk direct uw gasverbruik flink omlaag. Ook als u blijf verwarmen met een cv-ketel. Daarnaast levert het u veel extra comfort op. Wist u dat u nu 30% subsidie kunt krijgen wanneer u uw woning isoleert? Daardoor heeft u de investering in isolatie vaak al in 6 jaar terugverdiend.

Verwarming

Naast isolatie is ook het type verwarming van belang. Doordat een warmtepomp op lagere temperatuur verwarmt, werkt deze het beste als de verwarming een groot oppervlak beslaat. Vloerverwarming is daarvoor het meest geschikt, omdat dit onder de vloer door de hele kamer ligt, in plaats van één of twee radiatoren per kamer.

Toch is het bij een hybride warmtepomp vaak ook mogelijk om deze goed te laten werken met traditionele radiatoren of zelfs convectorputten. Goed advies is daarbij altijd van belang. Zo weet u zeker dat de warmtepomp straks goed werkt.

Hybride warmtepomp of all-electric?

Een hybride warmtepomp werkt altijd samen met een bestaande of ingebouwde cv-ketel als back-up. Zo zit u nooit in de kou, omdat de cv-ketel kan bijspringen als het nodig is. Wilt u helemaal van het gas af? Dan is een all-electric warmtepomp noodzakelijk. Hier wordt voor nieuwbouw dan ook vrijwel altijd voor gekozen.

In een bestaande woning is dit lastiger, omdat er toch een aantal grote aanpassingen nodig zijn. Zo zijn vloerverwarming of lage temperatuurradiatoren noodzakelijk en moet de isolatie nog beter zijn dan bij een hybride warmtepomp. Naast de kosten van de maatregelen die u moet treffen om de woning geschikt te maken, is een all-electric warmtepomp een stuk duurder dan een hybride warmtepomp. Denk daarbij al gauw aan €15.000 tot €20.000. Hierdoor wordt er in bestaande bouw vrijwel altijd gekozen voor een hybride warmtepomp. De prijzen van een hybride warmtepomp liggen tussen de €4.000 en €6.000, terwijl u tot wel 70% op uw gasverbruik kunt besparen.

Oriënteren

Past een warmtepomp bij uw woonsituatie?

Lees meer

Aanschaf

Alles over de aanschaf van een warmtepomp

Lees meer

Installatie

De warmtepomp wordt vakkundig geïnstalleerd

Lees meer

Na de installatie

Geniet jarenlang van energiezuinig verwarmen

Lees meer