Menumenuclose

Is uw woning geschikt? Doe de check!

Wat is een hybride cv-ketel?

Een hybride cv-ketel is een combinatie van een cv-ketel met een warmtepomp. Door de installatie van dit hybride systeem daalt het gasverbruik gemiddeld met 50%, wat een aanzienlijk lagere energierekening oplevert. De hybride cv-ketel is goed toepasbaar in bestaande woningen waar nu alleen een gasketel hangt. 

Hoe werkt de hybride cv-ketel?

Een ondersteunende hybride warmtepomp wordt aangesloten op uw huidige hr-ketel of op een nieuwe ketel. Er zijn hybride warmtepompen die uitsluitend zorgen voor verwarming en varianten die daarnaast ook warm tapwater kunnen leveren. Deze zogenaamde combi-warmtepompen beschikken over een geïntegreerde boiler.

Soorten hybride warmtepompen

De termen hybride cv-ketel en hybride warmtepomp worden door elkaar gebruikt, maar betekenen nagenoeg hetzelfde. Een hybride warmtepomp is een warmtepomp die de cv-ketel ondersteunt, een hybride cv-ketel is een cv-ketel die ondersteund wordt door een warmtepomp. Beide termen duiden aan dat het de combinatie van warmtepomp en cv-ketel betreft. De ondersteunende warmtepompen zijn er in meerdere soorten. Niet elke hybride warmtepomp draagt bij aan ruimteverwarming, er zijn ook systemen die bijvoorbeeld alleen tapwater verwarmen. 

Hybride buitenlucht warmtepomp

en hybride buitenlucht warmtepomp heeft een buitenunit die buitenlucht als bron gebruikt. De opgewekte warmte wordt meestal gebruikt voor ruimteverwarming in de woning. De HR-ketel zorgt dan voor het warm tapwater. Het is wel mogelijk om de hybride warmtepomp tapwater te laten verwarmen, maar dan is een boiler noodzakelijk.

Hybride ventilatie warmtepomp
De hybride ventilatielucht warmtepomp gebruikt alleen de uitstromende lucht uit de woning als warmtebron. Deze warmtepompen zijn geschikt voor ruimteverwarming en tapwaterverwarming. Bij piekverbruik staat bij deze hybride warmtepomp de cv-ketel nog paraat om bij te springen voor voldoende warmte.

Hybride cv-ketel met bestaande radiatoren

Een warmtepomp verwarmt het water in de radiatoren tot 45 à 55 graden, een cv-ketel staat meestal ingeregeld op 60 à 80 graden. Een warmtepomp werkt dus met een lagere temperatuur. Niet alle bestaande radiatoren zijn hiervoor geschikt, maar in oudere huizen is dat vaak het wel geval. Daar hebben de radiatoren een grote capaciteit, omdat de verwarmingsinstallatie is ontworpen voor een huis zonder isolatie. Een hybride warmtepomp-cv-opstelling werkt het efficiëntst met vloerverwarming of lagetemperatuur-radiatoren (LTV radiatoren). Deze beschikken over een groter oppervlak waardoor de warmte beter kan worden afgeven.

Bij slechte isolatie is hybride niet zinvol

Een hybride cv-ketel is niet zinvol in een slecht geïsoleerd huis. Denk bijvoorbeeld aan een woning met alleen matige dakisolatie en dubbel glas (geen HR++), maar zonder spouwmuurisolatie en zonder vloerisolatie. In zo’n huis zal de warmtepomp minder vaak aanslaan, omdat de cv-ketel op gas vaak op volle toeren moet draaien om het huis warm genoeg te krijgen. U kunt het geld voor de hybride warmtepomp dan beter besteden aan het isoleren van uw huis. 

Voor een effectieve hybride opstelling moet uw huis matig geïsoleerd zijn. Denk dan aan bijvoorbeeld regulier dubbel glas, spouwmuurisolatie en vloer- en dakisolatie van 5 tot 7 centimeter. Betere isolatie is natuurlijk altijd goed, ook dan heeft een hybride warmtepomp een positief effect. Is uw woning goed tot zeer goed geïsoleerd (bouwjaren 2000 en later), kunt u een volledig elektrische warmtepomp overwegen.

Tip: Benieuwd of uw woning geschikt is voor een warmtepomp? Doe de check!

Subsidie voor hybride

Subsidie is tot eind 2020 mogelijk voor de aanschaf van een warmtepomp. De hoogte hiervan is afhankelijk van het soort warmtepomp en het vermogen. Voor een hybride warmtepomp is de ISDE subsidie van toepassing. Bekijk direct meer informatie en voorwaarden over de ISDE en warmtepompen! 

Voorwaarden voor subsidie op een hybride warmtepomp:

 • Uw warmtepomp staat op de lijst van warmtepompen die in aanmerking komen voor subsidie. 
 • De warmtepomp is nieuw en geïnstalleerd en u hebt een betaalbewijs dat op uw naam staat. 
 • U vraagt de subsidie binnen 6 maanden na het installeren aan.
 • De warmtepomp staat in Nederland.
 • U mag de warmtepomp niet binnen een jaar na de datum van de subsidiebeslissing verwijderen.

Ons aanbod aan hybride oplossingen

Techneco Elga

 • Lucht/water warmtepomp
 • Gekoppeld aan cv-ketel (hybride opstelling)
 • Specifiek voor bestaande woningbouw
 • Standaard radiatoren en lagetemperatuurverwarming
 • Voor ruimteverwarming en tapwater
 • Besparing tot 80% op ruimteverwarming
 • Subsidie beschikbaar

Daikin Altherma

 • Lucht/water warmtepomp
 • Geïntegreerde cv-ketel (hybride opstelling)
 • Specifiek voor bestaande woningbouw
 • Standaard radiatoren en lagetemperatuurverwarming
 • Voor ruimteverwarming en tapwater
 • Besparing tot 80% op ruimteverwarming
 • Subsidie beschikbaar

Oriënteren

Past een warmtepomp bij uw woonsituatie?

Lees meer

Aanschaf

Alles over de aanschaf van een warmtepomp

Lees meer

Installatie

De warmtepomp wordt vakkundig geïnstalleerd

Lees meer

Na de installatie

Geniet jarenlang van energiezuinig verwarmen

Lees meer