Menumenuclose

Wat is de terugverdientijd van een warmtepomp?

Het verwarmen van de woning is niet écht een investering, maar simpelweg noodzaak. Een terugverdientijd is daarom niet altijd de belangrijkste overweging bij het aanschaffen van een warmtepomp. Toch verdient een warmtepomp zichzelf in veel gevallen vanzelf weer terug. Dat is dus een win-win-situatie! Uw huis is comfortabel warm én u bespaart geld op uw energierekening. Hoe dit kan en wat de terugverdientijd van een hybride warmtepomp is, vertellen we u graag.

Is uw woning geschikt voor een warmtepomp?


  • Lager gasverbruik én lagere energiekosten
  • Profiteer van subsidies: tot wel €1.700!
  • Verlaag uw CO2 uitstoot aanzienlijk

Ontdek uw mogelijkheden met onze check!

Terugverdientijd van een warmtepomp berekenen

De terugverdientijd verschilt per situatie en type warmtepomp, maar ligt bij geschikte woningen vaak tussen de 8 en 12 jaar. De prijs van de warmtepomp, de subsidie, uw gasverbruik, de mogelijke besparing en of u zonnepanelen hebt, spelen een rol bij de terugverdientijd. U kunt de terugverdientijd berekenen met de volgende formule: 

(Aanschaf inclusief installatie - subsidie) / gemiddelde besparing = terugverdientijd. 

De aanschaf en installatie

Het verschilt per type warmtepomp wat de aanschafprijs is en wat de kosten voor installatie zijn. Deze kosten kunt u terugvinden op uw aangevraagde offertes. 

Subsidies

Op de meeste warmtepompen kunt u subsidie krijgen. Deze subsidie heeft een gunstig effect op de terugverdientijd, deze wordt namelijk korter. Voor een hybride warmtepomp ontvangt u vaak 1.500-1.700 euro subsidie. Hoe hoog de subsidie precies is voor uw type warmtepomp, kunt u terugvinden op de website van de RVO.

Besparing

Met een warmtepomp gaat uw gasverbruik flink omlaag, maar uw stroomverbruik stijgt iets. Hoe groot uw besparing precies is hangt af van uw huidige verbruik, het type warmtepomp en de gas- en stroomprijzen. Wanneer de gasprijzen stijgen, wordt de terugverdientijd van uw warmtepomp korter.

Een warmtepomp verhoogt de waarde van uw woning

Wat veel mensen vergeten, is dat een warmtepomp de waarde van uw woning verhoogt. Het wordt in de toekomst steeds rendabeler om energie te besparen. Doordat belastingen omhoog gaan, wordt de besparing alleen maar groter. De waarde van een energiezuinige woning zal dus alleen maar gaan toenemen. Natuurlijk is het belangrijk om bij een grote investering naar het rendement te kijken, maar los van de terugverdientijd zijn er nog meer manieren om voordeel te halen uit een warmtepomp.

Heeft u zonnepanelen?

Met een warmtepomp stijgt uw stroomverbruik. Wanneer u deze stroom zelf zou opwekken, wordt uw besparing alleen nog maar groter. En hoe duurzaam is het dat u uw woning verwarmt met stroom die u zelf opwekt? Door een warmtepomp te combineren met zonnepanelen verlaagt u zowel uw gas- als stroomrekening en verkort u de terugverdientijd.

Oriënteren

Past een warmtepomp bij uw woonsituatie?

Lees meer

Aanschaf

Alles over de aanschaf van een warmtepomp

Lees meer

Installatie

De warmtepomp wordt vakkundig geïnstalleerd

Lees meer

Na de installatie

Geniet jarenlang van energiezuinig verwarmen

Lees meer