Menumenuclose

Wat kost elektrisch rijden?

Wat kost elektrisch rijden precies? Veel mensen vragen het zich af, maar het antwoord is niet zo makkelijk te geven. De kosten van elektrisch rijden hangen namelijk van meerdere factoren af.

Kosten elektrisch rijden

Aanschafprijs elektrische auto
De aanschafprijs van elektrische auto's is de laatste jaren gedaald en de verwachting is dat deze prijsdaling ook de komende jaren doorzet. De prijsdaling is te danken aan massaproductie en de dalende prijs van batterijen. Ondanks deze daling ligt de prijs van een elektrische auto nog flink hoger dan benzineauto's. De aanschafprijs voor een nieuwe volledig elektrische auto ligt nu rond de €30.000,- en €35.000,- Aanschafprijzen verschillen bij de verschillende soorten elektrische auto's.

Energiekosten
Uw auto heeft natuurlijk brandstof nodig, energie in dit geval. Het voordeel van elektrisch rijden is dat u met een laadpaal thuis uw auto op kunt laden. Deze kosten betaalt u gewoon via uw energierekening. Over het algemeen geldt dat wanneer u thuis of op het werk kunt laden, de kosten voor rijden op stroom ongeveer de helft zijn van rijden op benzine.

U kunt de energie die uw auto nodig heeft ook zelf opwekken met zonnepanelen. Zo wekt u zelf de energie op waar uw auto op rijdt. Dubbel duurzaam dus!
Kunt u niet thuis of op het werk laden? Dan bent u afhankelijk van openbare laadpunten. In Nederland zijn er ongeveer 4.000 openbare laadpunten, 6.200 semi-openbare laadpunten en 200 snellaadpunten. De kosten van openbaar laden zijn lastig te benoemen. Dit hangt namelijk af van het starttarief, stroomtarief en tijdtarief van het betreffende laadpunt.  Gemiddeld kost het 1 tot 2 euro om uw auto volledig op te laden bij een openbaar laadpunt. Snelladen kost ongeveer 8 euro voor een ‘volle tank’.

Onderhoudskosten

Een groot voordeel van elektrisch rijden is dat u flink lagere onderhoudskosten heeft dan een benzineauto. Omdat een elektrische auto minder bewegende onderdelen heeft, is er minder slijtage. Bij een volledig elektrische auto liggen de onderhoudskosten ongeveer 40% lager dan een benzineauto.

Vaste kosten
Een elektrische auto heeft natuurlijk ook vaste kosten. Denk bijvoorbeeld aan verzekeringen, schoonmaakkosten en belastingen. Elektrische auto’s zijn in de vaste kosten goedkoper dan benzineauto’s, omdat ze verschillende belastingkortingen hebben.

Kosten laadpaal
Het aanschaffen van een laadpaal is niet altijd nodig. Wanneer u uw auto op het werk kunt laden of er een laadpaal in de buurt van uw huis staat, kan dat voldoende zijn. Toch is een eigen laadpaal wel heel handig. Zo weet u zeker dat u altijd kunt laden wanneer u wilt. De prijzen van laadpalen lopen erg uiteen. Door de vele mogelijkheden en opties kunt u het zo gek maken als u zelf wilt. Bij ENGIE heeft u al een laadpaal vanaf €955,- inclusief installatie.

Heb je vragen?

Ons serviceloket laadpalen helpt graag! Je kunt ons bellen op telefoonnummer 088 444 66 80.
Van maandag t/m vrijdag van 9.00 - 18.00 uur. (lokaal tarief)