Menumenuclose

De voordelen en nadelen van elektrisch rijden

De elektrische auto is in opkomst! Met steeds weer nieuwe technieken en ontwikkelingen wordt de elektrische auto steeds aantrekkelijker. Hier zetten we de voor- en nadelen van elektrisch rijden voor u op een rijtje.

Voordelen elektrisch rijden

 • Elektriciteit is goedkoper dan benzine, LPG en diesel
  Na het tanken een paar tientjes betalen is verleden tijd met een elektrische auto. Over het algemeen is het zo dat thuis opladen 50% goedkoper is als rijden op brandstof. Wanneer u vaak openbaar laadt, wordt dit verschil kleiner.
 • Mogelijkheid om te rijden op zelf opgewekte energie
  Heeft u zonnepanelen of overweegt u zonnepanelen op uw dak te leggen? Met deze energie kunt u ook uw auto bijladen!
 • Belastingvoordeel
  Volledig elektrische auto’s zijn in elk geval tot 2020 vrijgesteld van BPM en MRB. Plug-in hybrides betalen tot 2020 een halftarief MRB, na 2020 worden de voordelen voor plug-in hybrides kleiner.
 • Beter voor het milieu
  Elektrisch rijden is beter voor het milieu! Elektrische auto’s produceren geen stikstofoxiden en fijnstof, en stoten minder CO2 uit bij zowel de productie als tijdens het rijden. Wanneer u hem dan ook nog oplaadt met (zelf opgewekte) groene stroom bent u dubbel goed bezig!
 • Thuis voor de deur uw auto opladen
  Met een eigen laadpaal kunt u altijd thuis uw auto opladen. Zo hoeft u niet meer onderweg te tanken, maar laadt u uw auto gewoon op terwijl u thuis op de bank zit. De installatie van een laadpaal is binnen een dag gebeurd. Daarna kunt u de laadpaal direct in gebruik nemen. 

Nadelen elektrisch rijden

 • Minder geschikt voor lange afstanden
  Fabrikanten zijn volop bezig met de ontwikkeling van een betere actieradius, maar voor nu is de lage actieradius nog een van de nadelen van elektrisch rijden. Gemiddeld rijdt u met een volle accu zo’n 200 km. Voor korte ritten is dat prima, maar voor lange afstanden toch wel onhandig.
 • Opladen duurt langer dan tanken
  Tanken is zo gebeurd, het opladen van een auto neemt helaas meer tijd in beslag. Het kan zomaar 4 uur duren voor de accu weer helemaal vol is. Wanneer u thuis een eigen laadpaal heeft is dit waarschijnlijk niet zo’n probleem, maar wanneer u onderweg bent is dit geen optie. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook snelladers. Hiermee is uw batterij binnen een half uur weer voor 80% opgeladen. In Nederland zijn dergelijke laadpunten nog schaars, maar het begin is er.
 • Lagere maximumsnelheid dan brandstofauto
  Een elektrische auto heeft vaak een maximumsnelheid van rond de 145 km/u. Dat is dan wel lager dan brandstofauto’s, maar voor op de Nederlandse wegen hard genoeg.

Heeft u vragen?

Ons serviceloket laadpalen helpt u graag! U kunt ons bellen op telefoonnummer 088 444 66 80.
Van maandag t/m vrijdag van 8.30 - 18.00 uur. (lokaal tarief)