Menumenuclose

Muurisolatie prijzen op een rijtje

Muurisolatie is een slimme verbetering van uw huis. Uw energierekening daalt, het warmteniveau in huis blijft op peil en ook het milieu vaart er wel bij vanwege een lager gasverbruik. Bovendien is het waarschijnlijk goedkoper dan u denkt. Muurisolatie prijzen worden berekend per vierkante meter (m2). Het muuroppervlak van uw buitenmuren zal dus uiteindelijk de prijs van de muurisolatie van uw woning bepalen.  

Er zijn meerdere vormen muurisolatie: 

  • Binnenmuurisolatie 
  • Buitenmuurisolatie 
  • Spouwmuurisolatie 

Binnenmuurisolatie prijzen 

De muurisolatie prijzen aan de binnenzijde liggen tussen de € 12 tot € 16 per m². Dat lijkt goedkoop, maar dit is over het algemeen een doe-het-zelf klus. De besparing op gas is ook lager dan bij de andere methoden: binnenmuren isoleren bespaart jaarlijks ongeveer 8 m3 gas per m2 muur. Zonder arbeidsloon verdient het isoleren van binnenmuren zich in ongeveer 3 jaar terug. Inclusief arbeidsloon moet u eerder denken aan het dubbele. 

Buitenmuurisolatie prijzen 

Sommige oude woningen hebben geen spouwmuur en kunnen aan de binnenzijde moeilijk geïsoleerd worden. Is voor u de enige oplossing het aan de buitenzijde aanbrengen van muurisolatie? Dat is helaas de duurste methode van de 3 mogelijkheden, ook al levert het een flinke besparing op. Prijzen van buitenmuurisolatie liggen tussen € 60 en € 80 per m2. Het isoleren van de buitenkant van de muur bespaart zo’n 10 m3 gas per m2. De kosten van buitenmuurisolatie worden in ongeveer 10 jaar terugverdiend. 

Prijzen spouwmuur isoleren 

Spouwmuurisolatie is de voordeligste methode van muurisolatie. Als vuistregel wordt genomen dat spouwmuurisolatie pakweg € 15 per vierkante meter buitenmuur kost. Behalve het comfort is een investering in de spouwmuur erg aantrekkelijk. De terugverdientijd is namelijk een stuk korter dan andere soorten isolatie. Je verdient de kosten in ongeveer 4 jaar terug door een lagere energierekening.  

Huizen die tussen 1920 en 1975 zijn gebouwd zijn het meest interessant voor spouwmuurisolatie. Die woningen hebben bij de bouw geen spouwisolatie gekregen. Woningen voor het jaar 1920 hebben vaak überhaupt geen spouwmuur. Ook bij huizen die tussen 1975 en 1982 gebouwd zijn, waarvan de bouwvergunning voor 1975 is afgegeven, kan spouwmuurisolatie ontbreken. 

 

Kosten (incl. btw-verlaging) 

Besparing* per jaar 

Besparing in m³ gas 

Gemiddelde tussenwoning 

€ 800 

€ 220 

320 m³ 

Gemiddelde hoekwoning 

€ 2.100 

€ 550 

850 m³ 

Gemiddelde vrijstaande woning 

€ 3.100 

€ 850 

1.300 m³ 

*) Geldig voor spouwmuurisolatie (Rd = 1,3) in een gemiddelde tussen-, hoek- of vrijstaande woning, met hr-combiketel en een binnentemperatuur van 16,5 graden Celsius (gemiddeld over dag en nacht), bij een gasprijs van 67 cent per m³ gas (prijspeil 2018). 

Waarom muurisolatie? 

  • Uw woning blijft warmer in de winter en koeler in de zomer 
  • Bespaar op de energierekening 
  • Snelle terugverdientijd 
  • Gezonder klimaat in huis 
  • Minder kans op vochtproblemen 
  • De waarde van uw woning stijgt 

Kostenindicatie berekenen voor muurisolatie 

Als u weet hoeveel m² buitengevel u hebt, kunt u eenvoudig een indicatie berekenen van hoeveel muurisolatie gaat kosten in uw situatie. Bereken eerst lengte maal breedte van de buitenmuren, haal daar vervolgens het aantal m² van uw ramen en deuren af.  

Onderstaande tabel geeft een indicatie hoeveel m² gevel de gemiddelde woning heeft. 

Soort huis 
Gemiddeld geveloppervlak (m²) 
Vrijstaand huis 
150 m² 
2-onder-1-kap 
100 m² 
Hoekwoning 
90 m² 
Tussenwoning 
60 m² 
Appartement 
25 m² 

Benieuwd naar wat muurisolatie kost voor u?

Voor een 2-onder-1-kap zijn de kosten voor muurisolatie gemiddeld € 1500. De prijzen voor een tussenwoning zijn nog lager: gemiddeld € 900. Uiteraard zijn dit gemiddelden. Voor een goede indicatie is meer informatie nodig over uw exacte situatie. 

Vraag een offerte aan en ontvang een prijsopgave op maat voor uw woning!

Vraag vrijblijvend een offerte aan