Menumenuclose

Voelbaar besparen met muurisolatie

Creëer uw ideale WinWoonSituatie met muurisolatie

Vraag het isolatie magazine aan

Minder warmteverlies door muurisolatie

U kunt met muurisolatie tot wel 26% op uw energiekosten besparen. De meeste warmte verliest u namelijk via uw muren. Het aanbrengen van muurisolatie is direct voelbaar in huis en in uw portemonnee. In de winter blijft de warmte beter binnen en in de zomer is het huis koeler. Uw huis verwarmen kost na het aanbrengen van isolatie flink minder energie. Vooral bij oude huizen is er veel winst te behalen door het aanbrengen van isolatie.

De voordelen van muurisolatie

 • Lagere energiekosten tot wel 30%
 • Snelle terugverdientijd mogelijk
 • Goed voor het milieu  
 • Overal een aangename temperatuur
 • De waarde van uw woning stijgt

Besparingen muurisolatie

Met muurisolatie kunt u tot wel 30% op uw energiekosten besparen. Uw binnenmuur isoleren is een goedkopere investering dan buitenmuur- en spouwmuurisolatie. Binnenmuurisolatie is goedkoper, maar werkt ook minder besparend. Met binnenmuurisolatie bespaart u tot 8 m3 gas per m2 gevel. Isoleert u zelf, dan verdient u de kosten in ongeveer drie jaar terug. Door uw buitenmuur te isoleren bespaart u 10 m3 gas per m2 gevel. Deze investering verdient u in ongeveer tien jaar terug. Met spouwisolatie bespaart u tot 30% op uw gasverbruik. Deze vorm van isolatie heeft de kortste terugverdientijd. U bespaart 9 tot 11 m3 gas per m2 gevel. De investering hiervoor verdient u in drie tot vijf jaar terug.

De 3 soorten muurisolatie

Er zijn drie soorten muurisolatie: binnenmuur-, buitenmuur- en spouwmuurisolatie. Er zijn grote verschillen tussen de kosten en opbrengsten van isolatie. Het is afhankelijk van uw wensen en de woning welke soort isolatie voor u de beste optie is.

 • Spouwmuurisolatie

  Spouwmuurisolatie wordt aangebracht tussen de binnen- en buitenmuur. Deze ruimte heet de spouw. Als er een spouw aanwezig is, noemen we het een spouwmuur. Via gaten in de muur wordt de spouw gevuld met isolatiemateriaal. Door uw spouwmuur te isoleren verliest u veel minder warmte. Het isoleren van uw spouwmuur heeft al snel een positief effect op uw energierekening. Helaas is spouwmuurisolatie niet altijd mogelijk. Vooral niet bij huizen van voor de jaren ‘20. Simpelweg omdat hier vaak geen spouw aanwezig is.


 • Buitenmuurisolatie

  Bij buitenmuurisolatie wordt de gevel van de woning aangepakt. Het heet daarom ook wel gevelisolatie. Uw buitenmuur isoleren is in vergelijking met spouwmuurisolatie ingrijpend. Tegen de gevel spuiten ze crepi. Deze gevelbepleistering heeft een isolerende werking. Maar soms vervangen ze ook de volledige gevel. Hiervoor zijn veel opties: van hout tot bakstenen. De één kost meer werk dan de ander. Zo is bij het aanbrengen van bakstenen vaak extra fundering nodig.


 • Binnenmuurisolatie

  Uw binnenmuur isoleren is een optie als buitenmuur- en spouwmuurisolatie onmogelijk is, bijvoorbeeld omdat er geen spouw aanwezig is of de gevel een historische waarde heeft. De binnenmuur isoleren maakt vaak onderdeel uit van een grote renovatie. Voor de bestaande muur plaatsen ze een voorzetwand. Hiervoor zijn lege ruimtes het meest praktisch.
Kosten muurisolatie

De kosten van de investering liggen ver uiteen, van gemiddeld € 15 tot € 130 per m². Het is erg afhankelijk van het isolatiemateriaal en hoe goed uw woning al geïsoleerd is. Voor een 2-onder-1-kapwoning zijn de kosten voor muurisolatie gemiddeld € 1500. De prijzen voor een tussenwoning zijn nog lager: gemiddeld € 900. Benieuwd wat isoleren u kost en oplevert? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan met een isolatie-expert.

Subsidie op muurisolatie

Voor particuliere huiseigenaren is er geen subsidie op isolatie vanuit de Rijksoverheid. Een Vereniging van Eigenaren (vve) kan subsidie aanvragen van de woningen. Van de kosten kunt u ongeveer tot 20% terugkrijgen. Deze subsidie op isolatie moet u aanvragen voordat de werkzaamheden gedaan worden. Sommige gemeenten bieden subsidies aan voor particulieren en vve’s. Welke subsidies beschikbaar zijn en welke voorwaarden gelden, verschilt per gemeente. Kijk op verbeterjehuis.nl of er in uw gemeente subsidie op isolatie mogelijk is.

Gratis adviesgesprek

Wilt u weten wat isoleren voor effect heeft op uw energieverbruik? Onze partner Pluimers is met ruim 40 jaar ervaring dé specialist in isolatie. Samen met u bereiken ze het hoogste rendement. Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan.

Vraag adviesgesprek aan

Ontvang ons gratis Isolatie Magazine

E-mailadres *
*

Isolatie, en dan?
Creëer uw ideale WinWoonSituatie

De kracht van besparen is de combinatie van duurzame investeringen. Klein of groot: u bespaart energie. Goed voor het milieu en uw portemonnee. Ontdek wat u nog meer kunt doen.

Doe de ENGIE Wijzer Meer over WinWoonSituatie