Menumenuclose

Kelder isoleren

In Nederland worden de kelders tegenwoordig steeds meer gebruikt als woonruimte. Dus niet als voorraadkast maar als extra vierkante meters ten behoeve van het woongenot. Helaas koelt de kelder, net als een kruipruimte, erg snel af. Om vochtproblemen en onnodig warmteverlies tegen te gaan is het verstandig deze ruimte te isoleren en te ventileren.

Een kelder is echter niet alleen vervelend wat betreft isolatie. Wanneer u een bestaande woning wilt isoleren volgens de huidige standaarden, constateert u al gauw dat vloerisolatie een belangrijke rol speelt bij het warmteverlies. Hebt u het geluk over een kelder of kruipkelder te beschikken, dan kunt u deze laten isoleren zonder de vloer open te hoeven breken.

Welke mogelijkheden zijn er beschikbaar?

U kunt het plafond of de bodem van de kelder isoleren. Bij een kelder waarin u rechtop kunt staan, is plafondisolatie een logische keuze. Hiervoor moet er natuurlijk wel genoeg ruimte zijn in uw kelder.

Bij kruipkelders kunt u beredeneren of plafond- of bodemisolatie handig is. Past er een volwassen man in en is er dan ruimte over om isolatiewerken uit te voeren? Dan kunt u het plafond van de kruipkelder laten isoleren.

Maar wat nou als er geen volwassen persoon in uw kelder past, maar u wel de kruipkelder wil isoleren? Dan laat u in plaats van het plafond de bodem van de kruipkelder isoleren. Bij bodemisolatie wordt de kelder deels opgevuld met een licht isolatiemateriaal, bijvoorbeeld met EPS-parels. Dit zijn balletjes lucht met een dun laagje kunststof EPS eromheen. Bodemisolatie is zeer vochtregulerend voor uw woning, omdat het vocht op de bodem blijft en omhoog kan. Het houdt zelfs het vocht grotendeels tegen als het grondwaterpeil stijgt.

Materiaal om de kelder mee te isoleren

De meeste mensen kiezen voor een dikke laag isolatie omdat de meerprijs voor een dikkere laag meevalt en het rendement wel hoger ligt. Een gemiddelde dikte van 6 à 10 centimeter is dan ook ideaal om bestaande woningen met kruipkelders te isoleren. Je kan natuurlijk voor een dikkere laag kiezen, maar bekijk wel of de investering niet te hoog is in vergelijking met het extra rendement. Het isolatiemateriaal wat hiervoor gebruikt wordt moet vochtbestendig zijn. Er wordt daarom vaak gekozen voor isolatieplaten of PUR.

Bij het kiezen van de dikte van isolatie aan het plafond van de kelder is het ook belangrijk om na te gaan of je kelder nog makkelijk bereikbaar zal zijn. Na het plaatsen van de kelderisolatie is het altijd mogelijk dat er nieuwe leidingen worden aangelegd.

Tip: Meer weten over het isoleren van uw woning? Download het ENGIE isolatiemagazine.

Aan de binnen- of buitenzijde van de kelder isoleren?

Het is lang niet altijd noodzakelijk om een kelder aan de binnenzijde te isoleren. De kelder ligt immers onder de grond en is daardoor al geïsoleerd. Hierdoor is ook de temperatuur vrij constant; zo rond de 15 graden. Het is in veel gevallen niet noodzakelijk een kelder te isoleren. Wanneer je de kelder wilt bij verwarmen omdat je er bijvoorbeeld een speelkamer van wilt maken dan kun je kiezen voor isolatie van zowel de muren als de vloer.

Wanneer een kelder in aanbouw is dan is het een goed idee om vanaf de buitenzijde te isoleren. Zorg dan wel voor voldoende ventilatie om ervoor te zorgen dat de niet-verwarmde ruimtes geen last van schimmelvorming krijgen.

De gemiddelde prijs van kelderisolatie ligt rond de €25 per m², maar de exacte kosten van kelderisolatie hangen af van het isolatiemateriaal, de bereikbaarheid van de kelder en het te isoleren oppervlak.