Menumenuclose

Uw huis energieneutraal maken

Wilt u uw huis energieneutraal maken? Een energieneutraal huis is goed voor het klimaat en tegelijk fijn om in te wonen. Tegenwoordig zijn er veel oplossingen om duurzaam te leven. Lees hier alles over de stappen die u kunt zetten om uw woning energieneutraal te maken.

Help mijn huis naar energieneutraal

Wanneer is een huis energieneutraal?

Een huis is energieneutraal wanneer er in en om het huis net zoveel energie wordt opgewekt als wordt verbruikt. Per saldo is het energieverbruik dus nul en daarmee is de woning duurzaam en zelfvoorzienend in energie. Deze woningen worden ook wel nul-op-de-meter-woningen genoemd.

Gebouwen energieneutraal maken wordt gestimuleerd door de Nederlandse overheid. Zo moet in 2020 elke nieuwbouwwoning (bijna) energieneutraal zijn, en in 2050 zelfs heel Nederland. Er wordt hard gewerkt om deze doelstelling te halen. Er komen doorlopend innovatieve oplossingen op de markt voor energiezuiniger wonen.

Hoe kunt u uw woning energieneutraal maken?

Door het combineren van energiebesparende maatregelen maakt u uw woning energieneutraal. Enerzijds is het doel om minder energie te gebruiken, anderzijds gaat u zelf energie opwekken. Door te investeren in goede isolatie, zuinige apparaten en een efficiënte cv-ketel of warmtepomp kunt u uw energiegebruik sterk verlagen. Zelf energie opwekken kunt u doen met zonnepanelen of een zonneboiler. Daarnaast kunt u investeren in een systeem waarmee u restwarmte terugwint. Wanneer u de oplossingen zó kunt combineren dat de opgewekte energie op jaarbasis gelijk is aan uw verbruik, dan kunt u uw huis energieneutraal noemen.

Comfortabel leven in een energieneutraal huis

Leven in een energieneutrale woning brengt vele voordelen met zich mee. Ten eerste verhoogt u uw wooncomfort. Door de isolatie heeft u geen tocht meer in huis en een prettig binnenklimaat. Natuurlijk is het ook milieuvriendelijk en is het een goede stap naar de duurzame toekomst. Daarnaast verdient de investering voor een energieneutrale woning zichzelf terug. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van uw huidige situatie, de nieuwe situatie en de investering. Zonnepanelen bijvoorbeeld verdient u in 7-8 jaar terug.

Niet onbelangrijk: een energieneutraal huis is meer waard. Met de doelstellingen van de overheid voor nieuwbouwwoningen wordt energieneutraal wonen de norm. Woningzoekenden hebben meer geld over voor een huis met een lage energierekening. Een energieneutraal huis is dus makkelijker te verkopen.

De eerste stap naar een energieneutraal huis?