Menumenuclose

Verbruik elektrische verwarming berekenen

Door de overstap naar elektrisch verwarmen verlaagt u uw gasverbruik. U heeft immers uw cv ketel niet meer nodig om uw woning te verwarmen. De elektriciteitsprijzen liggen lager dan de gasprijs. Grote kans dus dat uw totale rekening lager uitvalt, maar hoeveel precies? ENGIE laat zien hoe u het verbruik van uw elektrische verwarming berekent.

Help mij besparen

Verbruik van elektrische verwarming

Een elektrische verwarming maakt gebruik van elektriciteit om de ruimte waarin deze staat te verwarmen. De ruimte heeft een bepaalde hoeveelheid energie nodig om de gewenste temperatuur te bereiken. Hoeveel dit is hangt af van de grootte van de ruimte, de isolatie en de buitentemperatuur. Hoe snel de ruimte daadwerkelijk wordt verwarmd, wordt bepaald door het verwarmingsvermogen.

Verbruik en kosten berekenen van elektrisch verwarmen

Op elk elektrisch apparaat staat het vermogen vermeld, uitgedrukt in aantal Watt. Dit vindt u vaak op het energielabel, de sticker op de achterkant, op de verpakking of in de handleiding. Dit heeft u nodig om het verbruik te berekenen. Daarnaast moet u weten hoeveel uur u het apparaat gebruikt, en hoeveel dagen per jaar. Zeer waarschijnlijk heeft u de verwarming in de zomer niet nodig, maar in de winter wel. De formule om het jaarlijkse verbruik van uw elektrische verwarming te berekenen is als volgt:

aantal uren per dag gebruik * aantal dagen per jaar gebruik * (vermogen toestel in watt /1000) = jaarlijkse verbruik elektrische verwarming

Heeft u meerdere verwarmingselementen in verschillende ruimtes? Dan berekent u voor elk apparaat apart het verbruik. Als u het totale verbruik in uw woning wilt weten, dan telt u het verbruik van alle apparaten bij elkaar op.

Wat kost het verwarmen van uw woning? Vermenigvuldig dan het jaarlijkse verbruik met het geldende energietarief en u weet wat u op jaarbasis kwijt bent om uw woning comfortabel warm te houden.

De voordelen van elektrisch verwarmen

Overstappen van verwarming op gas naar verwarming op elektriciteit brengt een aantal voordelen met zich mee. Door gebruik te maken van elektriciteit om te verwarmen gebruikt u minder gas. Dit is beter voor het milieu. De gasprijzen zijn aan het stijgen en de elektriciteitsprijzen aan het dalen, dus dit is ook gunstig voor uw portemonnee. Zodra u een elektrische verwarming aan zet komt er direct warmte vrij. Dat is anders dan verwarmen via radiatoren; deze hebben namelijk tijd nodig om op te warmen. Daarnaast kunt u met elektrisch verwarmen alleen de ruimtes verwarmen die u daadwerkelijk gebruikt. En niet onbelangrijk; in vergelijking met een cv ketel heeft een elektrische verwarming zo goed als geen onderhoud nodig.

Warmtepomp als hybride oplossing

Met een hybride warmtepomp kunt u wel uw huis verwarmen met elektriciteit, maar hoeft uw woning niet 100% geïsoleerd te zijn. Dit is een samenwerking tussen een elektrische pomp en een zuinige cv ketel. De hybride warmtepomp laat op koudere dagen, en bij warm tapwater, alsnog de cv ketel bijspringen. Door de elektrische ruimteverwarming bespaart u al flink op de kosten van gas.

Meer over hybride warmtepompen

Ontdek waar u kunt beginnen met besparen

Wilt u nog meer duurzame tips om voordeliger en toch comfortabel te leven? Doe dan nu de ENGIE Wijzer en krijg tips om uw energie- en gasrekening onder controle te houden!

Direct zien waar u kunt besparen?