Menumenuclose

Verbruik elektrische boiler berekenen

Heeft u een elektrische boiler en wilt u het energieverbruik berekenen? Een elektrische boiler wordt vaak een energieslurper genoemd, maar dit is niet altijd het geval. Meerdere factoren beïnvloeden het verbruik van een elektrische boiler. Wilt u uw verbruik berekenen? Hier vindt u een rekenformule en tips om te besparen.

Help mij besparen

Duurzaam water verwarmen

Een boiler is een installatie die water opwarmt, warm water opslaat en water warm houdt. Het water wordt warm gehouden in een thermisch geïsoleerd vat. Een elektrische boiler doet dit met behulp van elektriciteit en is hierdoor duurzamer dan een boiler op gas of olie. Dankzij het kleine formaat kan dit type boiler praktisch overal geplaatst worden waar water en elektra is. De energieprijzen zijn aan het dalen, terwijl gasprijzen stijgen. Dat maakt het aantrekkelijker om over te stappen op een elektrische boiler.

Formule verbruik elektrische boiler berekenen

Het verbruik en de opwarmtijd van een elektrische boiler berekent u met de volgende formule:

q = m x c x Delta t

q = benodigde energie in KJ om het water op te warmen in de boiler
m = aantal liter water dat verwarmd moet worden in de boiler
c = soortelijke warmte, dit is 4,19 in het geval van water
Delta t = het temperatuurverschil dat moet worden overbrugd. Stel u wilt water van 10 graden Celsius verwarmen tot 60 graden Celsius, dan geldt Delta t=50.

Om vervolgens het aantal kWh aan energie te berekenen, gebruikt u de formule q/3600 seconden.

Rekenvoorbeeld verbruik elektrische boiler

Stel: uw elektrische boiler van 100 liter is leeg. Met deze boiler wilt u water van 10 graden Celsius verwarmen naar 60 graden Celsius. Hoeveel energie verbruikt u hiermee?

We vullen de formule in: q = 100 * 4,19 * 50 = 20.950 KJ. Omgerekend naar kWh is dat 20.950/3600= 5,82 kWh. Dat is het verbruik om 100 liter water te verwarmen van 10 naar 60 graden Celsius.

Overigens staat het verbruik van uw elektrische apparaat vaak vermeld op de verpakking of achterkant. Dat maakt het makkelijker om het verbruik te berekenen.

Verbruik van verschillende typen boilers

Elk type elektrische boiler is anders. Er zit verschil in capaciteit en zuinigheid. Over het algemeen zijn zuinigere boilers duurder in aanschaf, maar dit kunt u compenseren doordat deze zuiniger in gebruik is. Duurdere boilers hebben vaak een hogere kwaliteit en zijn beter geïsoleerd. Hierdoor kunnen ze warmte beter vasthouden.

Verbruik van een boiler op elektriciteit vs gas?

Een boiler op elektriciteit is beter voor het milieu omdat deze geen gebruik maakt van aardgas. Daarentegen gebruiken ze gemiddeld 2x zo veel als gemiddelde alternatieve verwarmingsinstallaties op gas. Het verbruik van een elektrische boiler kunt u verlagen door het plaatsen van een zonneboiler. Hierdoor krijgt u gratis warm water; de zon warmt het water voor u op. Nog energiezuiniger dus!

Nog meer weten over duurzaam verwarmen?

Wilt u meer weten over uw gas- en energieverbruik en tips om zuiniger het water in uw woning te verwarmen? Doe dan nu de ENGIE Wijzer en krijg tips om uw energie- en gasrekening onder controle te houden!

Ook besparen op uw eigen energierekening?