Menumenuclose

Verbruik van een cv ketel berekenen doet u zo!

Wilt u weten hoeveel uw cv ketel verbruikt? Het verbruik van uw cv ketel hangt af van het type ketel dat u heeft, hoe zuinig deze is en hoeveel u deze gebruikt. Daarnaast spelen isolatie, het type thermostaat en het type verwarmingselement een rol. In een goed geïsoleerde woning hoeft een ketel minder hard te werken om dezelfde temperatuur te handhaven, aangezien minder warmte verloren gaat door gebrekkige isolatie.

Help mij besparen

Gas- en stroomverbruik van een cv ketel

Een cv ketel gebruikt gas om uw woning en water te verwarmen. Maar wist u ook dat een cv ketel daarnaast elektriciteit gebruikt? De stroom wordt onder andere gebruikt voor de circulatiepomp. Deze pomp zorgt dat het water vanaf de ketel door de radiatoren en leidingen wordt rondgepompt, en uiteindelijk weer terug naar de ketel. Vroeger zorgde deze pomp voor een hoog energieverbruik van een cv ketel, maar bij moderne ketels met een A-label of hoger is een zuinige pomp ingebouwd.

Gemiddeld gasverbruik berekenen

In een gemiddelde woning in Nederland wordt zo’n 80% van het totale gas gebruikt door de cv ketel. Hoeveel gas wordt gebruikt hangt af van het type woning en het bouwjaar. Hoe later het huis is gebouwd, hoe minder gas gemiddeld wordt verbruikt. De oorzaak hiervan is dat moderne woningen beter geïsoleerd zijn dan oudere huizen. Het gemiddelde gasverbruik per jaar per type woning is hieronder vermeld. (Bron: Milieucentraal)

Type woning en gemiddeld gasverbruik per jaar

  • Appartement: 1000 m3
  • Tussenwoning: 1350 m3
  • Hoekhuis: 1580 m3
  • 2-onder-1 kap: 1800 m3
  • Vrijstaande woning: 2410 m3

Zuinige cv ketel

U heeft ook zelf invloed op het verbruik van uw cv ketel. Periodiek onderhoud is belangrijk en zorgt ervoor dat de cv ketel optimaal blijft werken. Een goed afgestelde cv ketel is daarnaast veiliger, comfortabeler en zuiniger. De monteur kan op verzoek uw ketel extra zuinig afstellen en u hierover adviseren. Zo zorgt u voor een hoger wooncomfort en geen onverwachte reparaties in de koude wintermaanden!

Gas besparen met uw cv ketel?

Wilt u meer weten over uw gas- en stroomverbruik en tips om zuiniger uw woning te verwarmen? Doe dan nu de ENGIE Wijzer en krijg tips om uw energie- en gasrekening onder controle te houden!

Direct zien waar u kunt besparen?