Menumenuclose

Stroomkosten berekenen

Door inzicht te krijgen in uw stroomverbruik kunt u gemakkelijk uw stroomkosten berekenen. Bewustwording van uw verbruik is de eerste stap in een besparing van uw stroomkosten.

Help mij besparen

Hoe worden stroomkosten berekend?

Stroom wordt berekend in kWh, oftewel kilowattuur. KWh geeft aan hoeveel kilowatt een apparaat per uur verbruikt. Een kilowatt staat gelijk aan 1.000 Watt. Stel dat u een strijkbout heeft die 500 Watt per uur verbruikt, dan heeft u na twee uur strijken precies 1 kWh verbruikt. Per apparaat is aangegeven hoeveel kWh het verbruikt. Deze gegevens kunt u gebruiken bij het berekenen van uw stroomkosten.

Bereken uw stroomkosten

Door middel van een rekensom kunt u gemakkelijk zelf per apparaat uw stroomkosten berekenen. Daarbij moet u weten hoeveel Watt het apparaat verbruikt en inschatten hoe vaak u het apparaat ongeveer per jaar gebruikt.

Hierbij een rekenvoorbeeld:

  • Stel, uw vaatwasser verbruikt 1000 Watt per sessie van een uur
  • Omgerekend naar kWh is dat 1 kWh per keer
  • Woont u met meer dan twee personen in een huishouden, dan is de kans groot dat de vaatwasser dagelijks aan staat (365 keer per jaar).
  • Dit staat gelijk aan ongeveer 365 kWh per jaar
  • Stel dat 1 kWh 23 cent kost, dan kost het gebruik van de vaatwasser: 0,23 x 365 = € 83,95 per jaar

Met deze rekensom kunt u gemakkelijk uw stroomkosten berekenen per apparaat. De exacte gegevens zijn te vinden op het energielabel van het apparaat zelf.

Kosten kWh

De exacte kosten voor 1 kWh is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder de kosten van de leverancier, netbeheerkosten en overheidsheffingen. Daarnaast spelen de keuzes die u maakt een rol: kiest u voor groene of reguliere stroom, een contract met vaste looptijd of onbepaalde tijd, heeft u zonnepanelen waarmee u energie opwekt? Al deze componenten hebben invloed op de stroomkosten.

Benieuwd naar uw stroomkosten bij ENGIE? Bereken uw maandbedrag voor stroom via onze calculator.

Bereken stroomkosten

Uw stroomkosten naar beneden?