Menumenuclose

Stookkosten berekenen

De hoogte van de stookkosten verschilt per woning. Met stookkosten worden de verwarmingskosten van uw woning bedoeld. Met uw verwarming stookt u uw woonruimtes aangenaam warm. Vooral in hartje winter is dit erg prettig. Wat betaalt u daar eigenlijk voor?

Help mij besparen

Wat zijn stookkosten?

Stookkosten zijn de verwarmingskosten die worden gemaakt om uw woning te verwarmen. Het grootste deel van de woningen heeft een eigen verwarmingsbron. Dan krijg u een eigen afrekening van uw jaarlijkse gas- en energiekosten. Soms wordt de verwarmingsbron gedeeld met anderen, bijvoorbeeld bij stadswarmte. Dan wordt gebruik gemaakt van de jaarlijkse meterstanden om uw stookkosten te berekenen.

Bereken zelf uw stookkosten

U kunt uw jaarlijkse stookkosten van uw cv ketel berekenen door het jaarlijkse gasverbruik in kubieke meter te vermenigvuldigen met de geldende gasprijs. De hoogte van de stookkosten van uw woning is afhankelijk van de oppervlakte van uw woning, de isolatie en het soort woning. Maar ook het aantal personen in uw huishouden en uw gewenste wooncomfort hebben invloed op de gasrekening.

Besparen op verwarmingskosten

U heeft zelf invloed op uw stookkosten. Bespaar op uw gasrekening met deze tips:

  • Heeft u het koud? Trek een trui aan in plaats van de verwarming hoger te draaien
  • Draai de radiatoren dicht in ruimtes die u niet gebruikt
  • Zorg dat de radiatoren optimaal kunnen werken. Ontluchten zorgt ervoor dat het volledige oppervlak van de radiator kan werken, zonder luchtbubbels.
  • Zorg er ook voor dat de radiator de ruimte heeft om warmte af te geven. Daarom is het belangrijk om de bank niet direct tegen de radiator te plaatsen.
  • Plaats daarnaast isolerende folie aan de muur achter de radiator, zodat de warmte niet de muur in trekt.

Nog meer weten over uw stookkosten en woonlasten?

Doe nu de ENGIE Wijzer en krijg nog meer inzicht in uw verwarmingskosten. Ontdek meer bespaartips voor uw situatie en houd uw energie- en gasrekening onder controle!

Begin met besparen op uw stookkosten