Menumenuclose

Gemiddeld waterverbruik in Nederland

Bekijk tips om water te besparen

Naast gas en elektra behoort water ook tot de vaste lasten van een huishouden in Nederland. Jaarlijks worden er heel wat liters water verbruikt per persoon. Het gemiddelde waterverbruik per persoon is 52.000 liter (52 m³) per jaar. Hierbij is uitgegaan van een eenpersoonshuishouden.

Bij een huishouden met meerdere personen is het gemiddeld waterverbruik per persoon lager doordat op een aantal zaken water kan worden bespaard. Zo kan er tegelijk kleding worden uitgewassen en wordt er bij het eten koken ook water bespaard wanneer er voor meerdere personen tegelijk gekookt wordt.


Totaal verbruik Totaal verbruik per persoon
Eenpersoonshuishouden  52.000 liter 52.000 liter
Tweepersoonshuishouden 99.000 liter 49.500 liter
Driepersoonshuishouden 145.000 liter 48.333 liter
Vierpersoonshuishouden 191.000 liter 47.750 liter

Waarvoor wordt het meeste water gebruikt?

We verbruiken voor heel veel verschillende dingen water. Om te drinken, te koken en om te wassen. Het meeste water wordt verbruikt bij het douchen. Gemiddeld wordt er met douchen per dag 44,2 liter water verbruikt per persoon.

Het verbruik van het water is natuurlijk ook afhankelijk van het type woning dat u woont. Wanneer er een grote tuin bij de woning ligt, die meerdere keren besproeid moet worden met water in de zomer, dan zal het waterverbruik waarschijnlijk wat hoger liggen dan het gemiddelde.

Het gemiddeld waterverbruik verlagen

Het meeste water wordt verbruikt bij het douchen. Hier valt dus ook het meeste op te bezuinigen. Bezuinigen op water bij het douchen betekent niet direct dat u minder vaak moet gaan douchen in een week. Om minder water te verbruiken met het douchen kunt u er wel voor kiezen om minder lang per keer te douchen. In plaats van 10 minuten douchen een keer 5 minuten douchen kan al een hoop water besparen.

Benieuwd hoe u nog meer kunt besparen op uw waterverbruik? We hebben een aantal tips voor u op een rij gezet.

Ontdek hoe u nog meer kunt besparen op uw energieverbruik

Bent u benieuwd hoe u nog meer kunt besparen op uw energieverbruik? Er zijn verschillende besparende maatregelen mogelijk om te besparen. We adviseren u graag over de best passende maatregelen bij uw woning en situatie. Vul onze energiescan in en ontdek direct de meest aantrekkelijke mogelijkheden voor u!

Maak nu een energiescan van uw woning