Menumenuclose

Gemiddeld stroomverbruik zonder gas

Bent u aan het overwegen om aardgasvrij te gaan wonen? Dit heeft gevolgen voor uw gemiddelde stroomverbruik. Ontdek onze tips voor een aardgasvrij huis en wat dit betekent voor uw elektriciteitsverbruik.

Help mij besparen

Leven zonder aardgas

Op dit moment gebruikt de meerderheid van de huishoudens aardgas om het huis te verwarmen, warm water te genereren en te koken. Het streven is om in 2050 alle huishoudens van het gas af te hebben. Aardgas zorgt namelijk voor de uitstoot van CO2, wat bijdraagt aan de verdere opwarming van de aarde. Dit betekent echter niet dat u tot 2050 moet wachten om in uw huis zonder gas te leven. Er zijn diverse stappen die u kunt nemen naar een gasvrij huishouden. Er zijn verschillende elektrische alternatieven beschikbaar die het gebruik van gas overbodig maken, maar waardoor uw gemiddelde stroomverbruik omhoog gaat.

Het begint met goede isolatie

De eerste stap die u kunt zetten is investeren in een goede isolatie van uw huis. Hoe beter het huis is geïsoleerd, hoe lager het energieverbruik. Deze investering betaalt zichzelf terug, zowel financieel als in het wooncomfort. Denk aan investeren in HR+++ glas, dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie.

Huis verwarmen zonder aardgas

Het installeren van een warmtepomp is een goed alternatief om het huis te voorzien van verwarming. Overstappen van CV-ketel naar hybride warmtepomp kan vrijwel zonder aanpassingen aan uw woning, mits uw isolatie op orde is. Mocht u over enkele jaren alsnog willen overgaan op een volledig elektrische warmtepomp dan is een aantal aanpassingen aan het huis nodig, zoals het installeren van lage temperatuur verwarming. Lees meer over het stroomverbruik bij het gebruik van een warmtepomp in onze blog over warmtepompen.

Benieuwd waar u kunt beginnen met energie besparen?